Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nv Anderlecht alvast kampioen in winstbejag

- FRANK BUYSE, LUDWIG VERDUYN

De match in Gent kan cruciaal worden voor Anderlecht. Die 34e landstitel, waar vooral 15 tot 25 miljoen euro aan vasthangt het draait bij paarswit steeds meer om geld. Want, zoals algemeen manager Herman Van Holsbeeck zich laat ontvallen: “Iedereen verdient graag veel.” De uitleg is simpel: Anderlecht is sedert 2010 een nv en elke nv is gericht op winst. En dus wordt het financieel beleid steeds strakker. Bestuurder­s krijgen bonussen op financiële resultaten

De nv Anderlecht, opgericht in februari 2010 met een startkapit­aal van 2,5 miljoen, had in 2016 al een eigen vermogen van 16 miljoen euro opgebouwd en is intussen zelfs al 80 miljoen euro waard, los van de waarde van de spelers. De kmo boert goed. De aandeelhou­ders mogen tevreden zijn. 10 miljoen voor Stanciu, het kon zomaar. Niet onlogisch dus dat in de verloning van algemeen manager Herman Van Holsbeeck - die als zelfstandi­ge werkt voor de nv - net zoals bij managers van gewone bedrijven bonussen zitten op de financiële resultaten. Met andere woorden: hoe positiever de balans van Anderlecht, hoe beter voor Van Holsbeeck. Concreet: 25 miljoen voor Tielemans, dat tikt aan op de factuur van Van Holsbeeck. “Toch weegt het sportieve altijd door”, beklemtoon­t de manager. “De bonus bij een titel is ook voor mij groter dan die bij de verkoop van een speler.”

Geen ‘leningen’ meer van 500.000 euro voor 14jarige talenten

“We zijn een opleidings­club geworden”, bevestigt Van Holsbeeck. “Als we geen Champions League halen, mislopen we 15 tot 25 miljoen euro. Waardoor we dus wel verplicht zijn elk jaar onze beste spelers te verkopen.” Eigen jeugd vooral, zoals Vincent Kompany, Jordan Lukaku, Dennis Praet en straks Youri Tielemans. Om ze als toptalent snel te binden, werd vroeger snel de portemonne­e wijd opengetrok­ken. Dennis Praet zat op zijn achttiende al aan een jaarloon van 800.000 euro. “En toen Charly Musonda jr. 14 jaar was, kreeg zijn vader een ‘lening’ van 500.000 euro, als voorschot op het contract dat hij pas op zijn 16e kon tekenen. Waarna de Musonda’s doodleuk voor Chelsea kozen.” Daarom en ook omwille van soortgelij­ke verkeerd uitgelopen investerin­gen - denk aan Aron Leya Iseka, Lukebakio... - besloot nv Anderlecht vooral sedert de komst van Jo Van Biesbroeck op 1 januari 2016 veel zuiniger te zijn. De tijd dat voorzitter Vanden Stock,opgegroeid in een echte voetbalwer­eld, goedmoedig zei “allez vooruit, 10.000 euro meer”, is nu wel helemaal voorbij. Alleen botst de nv wel eens met de voetbalwet­ten. Van Holsbeeck getuigt: “Jo ( Van Biesbroeck, red.), een absolute topper, vroeg me laatst: ‘waarom 300.000 euro betalen voor dat jonge talent? Laten we zijn manager vragen om elk 150.000 euro te investeren’. Waarop de makelaar zei: ‘ Goed heren, maar als mijn speler over enkele jaren wordt verkocht voor 20 miljoen, dan wil ik ook 10 miljoen.’ Daar stonden we.”

Steeds meer prestatieg­erichte contracten

Maar sport is een hoogst onzekere bedrijfsse­ctor. Winst of verlies van een wedstrijd - of een titel - hangt vaak af van de vorm van een spits, de interpreta­tie van een scheidsrec­hter of van een bal die niet op de binnen- maar wel op de buitenkant van de paal gaat. Als bedrijf wil de nv zich daarvoor steeds meer indekken, door de spelerslon­en - meer dan de helft van de 38 miljoen euro loonmassa voor de 140 voltijdse en 180 deeltijdse werknemers - steeds meer prestatieg­ericht samen te stellen. Vrij vertaald: zo weinig mogelijk hoge basislonen en steeds meer ‘incentives’, hogere premies dus. Vooreerst bij de jeugd. “Contracten in functies van de prestaties”, bevestigt Van Holsbeeck. “Een aanpassing van de wedde als ze bij de A-kern van 25 spelers komen, bij hun eerste selectie voor een wedstrijd, enzovoort…” En dat geldt ook voor de toppers. Het nieuwe contract van topscorer Teodorczyk - alleen vastgelegd om met veel winst te kunnen verkopen - gaat al duidelijk in die richting. De premie van 40.000 euro die de spelers konden verdienen voor het halen van de halve finale van de Europa League was ook een signaal. Over de kampioenen­premie die de spelers kunnen verdienen, is nog niets uitgelekt. Maar dat het de hoogste ooit wordt, is nu al zeker. Zondag gaat het voor Anderlecht om de 34e titel. Voor de nv Anderlecht om het geld van de Champions League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium