Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als Anas scoort, ben ik even blij als bij een doelpunt van mezelf”

Anas Tahiri en Ahmed El Me ssaoudi tonen dat er ook vriends chap mogelijk is tussen spelers van

- GERT GYSEN

Lierse versus KV Mechelen. Dat is al jaar en dag het duel van de rivaliteit, van twee streekploe­gen die vooral die derby niet willen verliezen. Maar vandaag is het zowaar ook een duel tussen vrienden. Beste vrienden zelfs. Met Ahmed El Messaoudi (21) aan Mechelse kant en Anas Tahiri (21) in het Liersekamp. “Drie jaar lang sliepen we op dezelfde kamer.” HUN VRIENDSCHA­P

Voor de start van dit verhaal moeten we dik tien jaar terug in de tijd naar een andere derby. Wanneer leeftijdsg­enootjes Ahmed El Messaoudi en Anas Tahiri elkaars pad kruisen in de jeugdwedst­rijden tussen Anderlecht (Tahiri) en FC Brussels (El Messaoudi). El Messaoudi: “We kenden elkaar al goed nog voor we samen in de JMG Academie van Lierse zaten. Sinds ons twaalfde trekken we ook echt vaak samen op.” Tahiri: “Ik zat al een jaar eerder op de JMG Academie. Toen ik hem eens tegen het lijf liep in de metro in Brussel vertelde ik erover. Het was echt iets voor hem. Na een test mocht hij ook komen. Sindsdien zijn we bijna onafscheid­elijk.” El Messaoudi: “Drie jaar lang sliepen we op dezelfde kamer. Met ook nog Joeri Poelmans van Lierse erbij.” Tahiri: “De academie was bij momenten erg zwaar. We waren weg van onze familie en er moest hard gewerkt worden. Maar we zaten er allemaal samen en zijn daar een beetje familie van elkaar geworden. Toen we deze week beelden van KV Mechelen te zien kregen en ze toonden een foto van Ahmed moest ik lachen, want Ludo ( Buysens, red.) draaide zich om en vroeg of dat mijn broer was ( lacht). Zo voelt het ook. We gaan ook elk jaar samen op reis. Alleen weten we niet of dat deze zomer weer lukt. Als KV Mechelen de finale van de play-offs speelt, kan Ahmed niet mee (lacht). Dan duurt zijn seizoen te lang en daar wil ik niet op wachten ( lacht).” El Messaoudi: “Dat kan ik me niet aantrekken. Wij willen de play-offs winnen.” Ahmed El Messaoudi heeft vier broers. Drie van hen baten een zaak uit in hartje Brussel: MUG Brussels, tussen het centraal station en het Warandepar­k. Daar vindt dit interview plaats. Maar zoals eerder gezegd is ook Tahiri als een broer voor hem. El Messaoudi: “Het gaat zelfs zo ver dat als hij scoort, ik me even gelukkig voel als wanneer ik zelf een doelpunt maak. Ik ben echt blij dat hij nu begint te scoren in Play-off 2, want Anas heeft een moeilijk seizoen gehad. Hoe het komt dat het zo goed klikt? Het is een klik. Dat we allebei in Brussel wonen, helpt daar ook wel bij. We spreken ook nu nog verschille­nde keren per week af. Hier? Neen, want het is hier een rustige plek en wij maken te veel lawaai ( lacht). Dan gooien mijn broers me eruit ( lacht).”

HUN RIVALITEIT

Vanavond moet de vriendscha­p even wijken. Want dan staat er een explosieve derby op het menu en trekt de ene een roodgeel shirt aan terwijl de andere het geelzwart van Lierse verdedigt. El Messaoudi zit voor het eerst na twee maanden blessurele­ed weer in de selectie. Net op tijd voor het duel met Tahiri en zijn andere vrienden uit de academie. El Messaoudi: “Voor mij is het extra speciaal omdat het de eerste keer is dat ik terugkeer naar Lierse. Dat zal een beetje raar zijn. Maar goed, ik weet nog niet of ik in actie komt. Mijn blessure is verleden tijd, ik train sinds zondag mee met de groep. Maar ik heb lang geen wedstrijde­n meer gespeeld, natuurlijk ( sinds 26 februari, red.). Of ik het jammer vond dat Lierse niet promoveerd­e? Voor mijn vrienden bij de club vond ik dat wel jammer. Maar ik ben eer- der supporter van mijn vrienden dan van Lierse. Want iedereen kent de gevoelighe­den tussen KV Mechelen en Lierse. Het is voor mij niet mogelijk om nog voor hen te supportere­n. Maar voor Anas en de andere jongens was ik wel triest dat ze de promotie misten. Ik ben ook een vijftal wedstrijde­n gaan kijken.” Tahiri: “Ik ga ook regelmatig naar Mechelen kijken. Ik ben best onder de indruk van dat stadion. Dat is mooi geworden.” El Messaoudi: “Veel mooier dan dat van Lierse ( lacht).” Tahiri: “Maar ik heb bij die bezoekjes aan Mechelen nooit voor hen gesupporte­rd. Ik hoopte alleen dat Ahmed een goede wedstrijd speelde. Wat dan het resultaat was, maakte me weinig uit.”

HUN TOEKOMST

Ze zijn allebei geboren in 1995, tekenden tegelijk hun contract bij Lierse en maakten op hetzelfde moment de overstap naar de A-kern. Maar vandaag is de vaststelli­ng dat El Messaoudi al 75 wedstrijde­n op het hoogste niveau op zijn teller heeft terwijl Tahiri het dit seizoen vooral met invalbeurt­en in tweede klasse moest stellen. Hij komt er nu pas een beetje door met twee goals in Play-off 2. Tahiri: “Het was een ingewikkel­d seizoen voor mij. Ik maakte een goede voorbereid­ing door. Maar de coach had zijn ploeg al in z’n hoofd en het was moeilijk om daar iets aan te veranderen. Ook al omdat de resultaten goed waren. Maar we zijn van trainer veranderd en ik had een goed gesprek met meneer Vanderbies­t. Hij toont vertrouwen in mij en het is aan mij om in de play-offs te tonen wat ik in mijn mars heb. Voorlopig lukt dat goed. Dat Ahmed al verder staat, is omdat hij meer maturiteit heeft. Daardoor kan hij als jonge gast al veel re-

gelmaat in zijn prestaties leggen. Terwijl ik veel meer pieken en dalen ken. Na twee goede matchen kan ik de derde wedstrijd helemaal nergens zijn.” El Messaoudi: “Op mijn positie was het ook gewoon makkelijke­r om kansen te krijgen bij Lierse. Anas speelt op nummer tien en daar had je toen Hernan Losada. Hij kreeg met veel grotere concurrent­ie af te rekenen. Ik ben blij dat ik bij KV Mechelen weer kan opleven. Want iedereen weet dat het vorig seizoen bij Standard geen makkelijke periode was voor mij. Ik speelde er slechts vijf minuten in de competitie. Maar goed, het is nu zo gelopen en ik zit goed bij KV. Daarom hoop ik dat Mechelen een akkoord vindt met Lierse ( dat El Messaoudi verhuurt, red.) voor een definitiev­e overgang. Want ik voel me goed in Mechelen.” Tahiri: “Ik wil volgend seizoen belangrijk zijn in 1B. Ik had een goed gesprek met de nieuwe coach. Het gaat voorlopig goed. Ik wil bewijzen dat ik deel kan uitmaken van de basisploeg. Want je moet eerst een heel seizoen in de ploeg staan voor je van meer mag dromen. Maar ik denk dat volgend seizoen het seizoen van mij én dat van Lierse kan worden. Dit jaar waren we op één minuut van de promotie. Volgend jaar moet het er knal op zijn.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium