Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk, een zege

- (bfa)

Voor de veranderin­g geen fluitconce­rt na 90 minuten voetbal op Sclessin, maar een gematigd applausje. Eindelijk won Standard nog eens. De eerste keer sinds 12 februari. Voor de laatste thuiszege moesten we zelfs al teruggaan naar 11 december, toen de Rouches Westerlo klopten.

Al vroeg opende Orlando Sa de score. Na goed afleggen van Ndongala - zij het vanuit buitenspel­positie - plaatste de Portugees compleet vrijstaand het leer droogjes voorbij Union-doelman Saussez. Een simpel doelpunt dat desondanks zorgde voor een vreugde-uitbarstin­g in het opnieuw akelig lege Sclessin. Daar waar er dinsdag tegen WaaslandBe­veren amper 5.490 toeschouwe­rs kwamen opdagen, waren dat er nu toch een kleine 8.000. Ongeveer gelijk met het doelpunt van Sa ontvouwde de harde kern van de Rouches een spandoek met de tekst: “Venanzi-Renard, hier het resultaat van jullie incompeten­tie.” Na het vertrek van Aleksandar Jankovic richtten de fanatiekst­e supporters dus hun onvrede naar de voorzitter en zijn sportief directeur. En zo direct werd met die beschuldig­ende vinger voorheen nog niet gewezen.

Luyindama scoort

Hoe dan ook, de goal van Sa zorgde voor rust in het Luikse elftal. Niet dat Standard Union meteen overklaste. In het veldspel zette de oude glorie uit Brussel lang zijn voet naast die van de thuisploeg, maar vrijdag zat het Standard voor de veranderin­g eens mee. Op het halfuur diepte Luyindama met zijn eerste goal in Standard-shirt de score verder uit. Meer geluk dan kunde van de Mazembehuu­rling. Via zijn buik werkte hij de corner van Déom in doel. Onder impuls van een sterke Ndongala groeide het vertrouwen bij de Rouches en gingen ze op zoek naar een derde goal. Die moest en zou van Belfodil komen. De Algerijn deed er alles aan, kreeg kansen zat, maar de ene keer was hij te egoïstisch en de andere keer miste hij de beheersing.

Belfodil verlost

Union bleef strijdvaar­dig. Dat bleek meteen na rust, toen Rajsel makkelijk Luchkevych uitspeelde en ook Gillet het nakijken gaf. Het bleef daardoor bibberen tot de 70e minuut voor Standard. Het gaf al twee keer in deze Play-off 2 in de slotsecond­en een zege uit handen. Dat zou nu niet meer gebeuren, want Belfodil pakte toch zijn verlossend goaltje mee. De eerste thuisoverw­inning in vier maanden tijd was zo binnen. Al die gemiste kansen erna deden er zelfs niet meer zoveel toe. In Luik snakte men zo lang naar deze zege, die volgens de spelers de déclic zou inluiden. Of dat inderdaad zo is, zal volgende week op Stayen moeten blijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium