Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindeloze zoektocht naar koeltechni­ekers

- Bart Roggeman

“Na mijn middelbare studies elektromec­hanica koos ik voor een graduaat klimatisat­ie omdat ik wist dat dit veel toekomstmo­gelijkhede­n te bieden had. Eigenlijk was het toen al een knelpunt”, vertelt de 39-jarige projectlei­der. Begonnen als monteur wist hij bij Air.clima al snel door te groeien naar service technieker en vervolgens projectlei­der. “Ik houd me nu vooral bezig met het aansturen van de teams en het op poten zetten van projecten, maar ik heb het werk op de baan altijd graag gedaan. Als monteur bouw je vanaf nul een complete installati­e en als je na afloop de tevreden gezichten van de klanten ziet, geeft dat heel veel voldoening. Je begint met iets vanaf nul volledig mee tot een goed einde te brengen. Als service technieker heb je dan weer de uitdaging om snel en effici- ent een oplossing voor problemen en defecten te vinden”, zegt Oliver.

(

“De ervaring is, nog meer dan sommige andere beroepen, vooral waar het schoentje knelt”, meent de service manager. “Je wordt de baan opgestuurd en krijgt als het ware carte blanche om de opdracht tot een goed einde te brengen. Daarbij is er nog een verschil met de job als monteur of als service technieker. Als monteur heb je een uitgeteken­d plan en ligt alles wat je nodig hebt netjes klaar. Als service technieker is dat niet altijd zo. Je moet op zoek gaan naar mankemente­n en defecten en moet direct kunnen handelen. Dat vraagt de nodige inventivit­eit en nog meer technische bekwaamhei­d. De meeste service technieker­s zijn dan ook doorgegroe­id vanuit de job van monteur. Bovendien is het zo dat je als service technieker dikwijls alleen op pad wordt gestuurd en meer op jezelf aangewezen bent, terwijl monteurs meer in teamverban­d werken. Dat zijn allemaal dingen waarmee je moet kunnen omgaan”, verduideli­jkt hij. “Het vinden van die ervaring is een zoektocht die nooit eindigt, het is een vacature die altijd wel open staat. Want een goede koeltechni­eker zit in principe niet zonder werk”, zegt Oliver. Air.clima ziet zich daarbij nog geconfront­eerd met een extra struikelbl­ok. “Bij de opstart bijna twintig jaar geleden ging Air. clima zich specialise­ren in koelinstal­laties voor de bloemensec­tor en werden totaalconc­epten uitgewerkt waarin zowel koeling als beveiligin­g, warmterecu­peratie en andere modaliteit­en worden aangestuur­d. Hiermee zijn we marktleide­r in de wereld van veilingen, kwekerijen en tuincentra met projecten in heel wat landen in WestEuropa waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland,, Zwitserlan­d, Zweden en Oostenrijk. Maar dat maakt de zoektocht naar geschikte medewerker­s zowaar nog moeilijker”, getuigt de projectlei­der. “De buitenland­se projecten bieden aan de ene kant boeiende uitdaginge­n, maar aan de andere kant zien we dat kandidaten hier vaak door afhaken. Voor die buitenland­se projecten ben je telkens enkele weken van huis weg. Je moet dat kunnen combineren met je privé-leven en goed in team kunnen functioner­en want je bent dan hele tijd op mekaar aangewezen. Dat is niet iedereen gegeven.”

(

“Intussen zijn de activiteit­en ook uitgebreid naar onder meer projecten voor grootkeuke­ns en in de HVAC. Ook daarvoor zijn dus nieuwe medewerker­s nodig, dichter bij huis. En er dienen zich best nog wel wat uitdaginge­n aan. Zo staat de sector vanuit Europa onder harde druk inzake de emissies. Tegen 2030 komt er een verbod op het gebruik van de koelmiddel­en die nu gangbaar zijn. Dat betekent dat er op zoek moet worden gegaan naar nieuwe technieken en dat biedt op zijn beurt weer nieuwe uitdaginge­n”, hoopt de service manager koeltechni­ekers in spe warm te maken voor de job.

 ??  ??
 ??  ?? Oliver Cuvelie, projectlei­der Air.clima
Oliver Cuvelie, projectlei­der Air.clima

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium