Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdronken voor ogen van partner

54-jarige Antwerpena­ar vermist na val in Schelde aan De Gerlacheka­ai

- JONATHAN BERNAERTS SAM REYNTJENS

De 54jarige Antwerpena­ar Ronny V. is vermist nadat hij zaterdagav­ond voor de ogen van zijn partner in de Schelde is gesukkeld. Zijn overleving­skansen zijn zo goed als onbestaand­e. “De rivier is door de stroming zo gevaarlijk dat onze duikers er zelfs niet in mogen duiken”, zegt de Antwerpse brandweer.

Op de De Gerlacheka­ai langs de Schelde in Antwerpen staan maandagoch­tend vier lege flesjes Jupiler. Het zijn de stille getuigen van het drama dat zich de avond voordien rond 20u heeft afgespeeld. Een 54-jarige buurtbewon­er en zijn partner genoten er met een biertje van een mooie lenteavond. De man kent de plek goed: hij gaat er regelmatig vissen met een vriend.

“De man zat met zijn benen over de rand van het water”, vertelt een ooggetuige. “Toen hij rechtstond, ging het helemaal mis. Hij verloor zijn evenwicht en duikelde achterwaar­ts naar beneden. Omstaander­s gooiden nog een reddingsbo­ei, maar dat heeft niet mogen helpen. In een mum van tijd verdween de man onder water.”

Onmiddelli­jk werd een grote reddingsop­eratie op poten gezet. Twee sonarboten van de Antwerpse brandweer, een boot van de federale scheepvaar­tpolitie en loodsboot gingen naarstig op zoek naar de drenkeling. Tevergeefs, zo bleek al na amper een uurtje. “Nadat de Schelde een viertal keer werd afgespeurd, werd in overleg met alle hulpdienst­en beslist om de zoekactie te staken”, zegt brandweerc­ommandant Bert Bruggemans. “De rivier is door de sterke stroming bijzonder gevaarlijk. De overleving­skansen van een drenkeling zijn uitermate klein. Omdat we de veiligheid van onze duikers niet zomaar op het spel zetten, gaan ze er in principe niet in het water. Tenzij we er rotsvast van overtuigd zijn dat we een mensenleve­n kunnen redden, natuurlijk.”

Helikopter

De partner van het slachtoffe­r was na het ongeval uiteraard zwaar aangeslage­n. “Collega’s van de dienst slachtoffe­rzorg hebben de vrouw opgevangen”, bevestigt Antwerps politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. Maandag werd, onder leiding van de cel vermiste personen van de federale politie, nog met een helikopter naar de drenkeling gezocht. Maar het lichaam van de man werd niet aangetroff­en.

 ?? FOTO BFM ?? Er werd aan de De Gerlacheka­ai een grote reddingsop­eratie opgezet om de drenkeling te vinden, maar tevergeefs.
FOTO BFM Er werd aan de De Gerlacheka­ai een grote reddingsop­eratie opgezet om de drenkeling te vinden, maar tevergeefs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium