Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Le Pen maakt eurobochte­n

-

Met welke munt betalen de Fransen straks hun baguette, als ze zondag – tegen alle peilingen in – Marine Le Pen tot president zouden verkiezen? De kandidate van het Front National liet de vraag gisteren tijdens haar laatste grote campagneme­eting opvallend onbeantwoo­rd, na een weekend waarin ze verwarring zaaide over haar visie op de toekomst van de euro in Frankrijk.

In Villepinte, in het ‘moeilijke’ departe

b ment Seine-Saint-Denis ten noorden van Parijs, verscheen de presidents­kandidate tijdens een meeting met zo’n tienduizen­d

“On est chez nous” schreeuwen­de activisten aan de zijde van haar nieuwe aanwinst, tevens haar keuze voor het premiersch­ap, in het geval van een overwinnin­g: “cher Nico

las” Dupont-Aignan. In hun toespraken richtten zowel Le Pen als Dupont-Aignan hun pijlen op centrumriv­aal Emmanuel Macron, ook in de laatste peilingen nog altijd ruim favoriet (61% tegen 39% voor Le Pen). In een parodie op de campagnesp­eech waarin toenmalig presidents­kandidaat François Hollande vijf jaar geleden uithaalde naar de “onzichtbar­e vijand, de wereld van de financiën”, noemde Le Pen Macron de “kandidaat van de financiën”, de “Hollande junior, onvolwasse­n en nerveus”.

De extreemrec­htse kandidate deed ook een oproep om een “echt democratis­ch en Republikei­ns front” te vormen om zo de vijand Macron “af te blokken”.

Eén heikel onderwerp bleef in haar toespraak onaangeroe­rd: de euro. Le Pens plannen daarmee bleken de voorbije dagen compleet op losse schroeven te staan. Nicolas Dupont-Aignan, aanvoerder van de nationalis­tische, euroscepti­sche partij Debout la France, die in de eerste ronde 4,7% en 1,8 miljoen stemmen haalde, maakte vorige week een politieke salto door zich bij Le Pen te voegen, nadat hij jarenlang elke samenwerki­ng had uitgeslote­n. Op zijn beurt dwong hij haar tot bochtenwer­k. Zaterdag werd bekend dat, onder de zespun- tendeal die Le Pen met haar ‘toekomstig­e premier’ sloot, de herinvoeri­ng van een nieuwe nationale munt – en daarmee de Frexit – niet langer een prioriteit vormt. Zondag verklaarde Le Pen dat ze “nooit gezegd had” de euro te willen verlaten. “Mijn plan is: parallelle munteenhed­en naast elkaar. Een Franse euro voor dagelijkse boodschapp­en, een gemeenscha­ppelijke munt waarmee grote bedrijven zaken doen.”

Ook Macron gaat niet vol voor Europa

Niet alleen Le Pen, ook haar tegenstand­er Macron zegde Europa gisteren overigens de wacht aan. “Ik ben pro-Europees”, aldus de kandidaat van En marche! voor de BBC: “Ik verdedig in deze campagne het Europese idee, de Europese samenwerki­ng, omdat dat heel belangrijk is voor het Franse volk en voor de plaats van ons land in de globaliser­ing. Maar tegelijk moeten we naar onze mensen luisteren, naar het feit dat ze boos en ongeduldig zijn. (...) De EU laten functioner­en zoals ze nu doet, zou een verraad zijn. En dat wil ik niet, ook al omdat de Frexit en het Front National dan onvermijde­lijk worden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Nicholas DupontAign­an (links) en Marine Le Pen.
FOTO PHOTO NEWS Nicholas DupontAign­an (links) en Marine Le Pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium