Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ali en Sugar Ray, dat was nog wat anders”

- PAUL DE KEYSER

In een volgepakt Wembleysta­dion, voor zo’n 90.000 toeschouwe­rs, veroverde de Brit Anthony Joshua (27) zaterdagna­cht de WBAwereldt­itel bij de zwaargewic­hten. Die van de IBF had hij al. In de elfde ronde van een beklijvend­e kamp stuurde hij de Oekraïense veteraan Vladimir Klitschko (41) een vierde en definitiev­e keer naar het canvas. “Hoogstaand en bijzonder spannend, maar geen historisch gevecht”, vindt boksmonume­nt Jef Van Driessche. Sugar Ray Leonard had het over een

“amazing fight”. Lennox Lewis, die andere ex-wereldkamp­ioen, vond het gevecht tussen Joshua en Klitschko alles hebben wat een boksfan zich kon wensen. Staaltjes van klasse, drama, doorzettin­gsvermogen. Klitschko zelf verbaasde zich over het feit dat zijn tegenstand­er in de zesde ronde nog overeind was gekrabbeld nadat Joshua voor het eerst in zijn carrière moest worden geteld. “Respect!” Een ronde voordien was hij echter zelf al eens tegen het canvas gemept. Een voorproefj­e van de elfde ronde, waarin de Oekraïner twee keer neerging, alvorens tegen een fatale linker aan te lopen. Klitschko mocht zich wel de derde tegenstand­er noemen die het langer dan drie minuten uithield tegen Joshua, op Wembley toe aan zijn negentiend­e KO-winst op rij.

Punchers

De miljoenen die de kamp via een betaalzend­er volgden, waren het roerend eens: dit was heel andere kost dan de flauwe bedoening van twee jaar geleden tussen Floyd ‘ Money’ Mayweather en Manny Pacquaio, nochtans aangekondi­gd als The Fight

of the Century.

“Het was genieten”, beaamt voormalig bokscoach Jef Van Driessche (75). “In de eerste plaats omdat het een evenwichti­ge kamp was, met twee boksers die mekaar in moeilijkhe­den brachten. Na iedere ronde zat ik me af te vragen wie de voorbije minuten de beste was geweest. Dat is iets wat ik vaak mis. Een wereldkamp­ioen is er doorgaans op uit om zijn titel gemak

kelijk te verdedigen. Om het in voetbalter­men te zeggen: alsof Barcelona nooit tegen Real Madrid zou willen spelen, maar veel liever tegen Eendracht Zele. In Londen stonden zaterdag de beste twee zwaargewic­hten van het moment tegenover mekaar. Zuivere punchers met een palmares om u tegen te zeggen. Onmogelijk te voorspelle­n wie het zou halen. Het feit dat Wembley op vijf minuten was uitverkoch­t, zegt al genoeg.”

Tractor

Jef Van Driessche uit zijn bewonderin­g voor beide boksers. “Twee fysiek heel sterke atleten. Vooral Joshua ook bijzonder snel. Heel belangrijk. Ik zeg altijd: je bent beter met een sportwagen dan met een tractor. Een tractor kan een muur slopen, maar ondertusse­n is die sportwagen allang om de hoek.”

De Zelenaar aarzelt even. “Ik was net op een vergaderin­g van de boksliga. Daar was men het met me eens toen ik het een boeiende en vooral spannende kamp noemde. Maar geen gevecht van de eeuw. Daarvoor mangelde het technisch toch iets te veel. Ze stapten gewoon op mekaar af, met veel aanklampen en leunen. Uiteraard ga ik het geen straatgeve­cht noemen, verre van. Joshua en Klitschko beheersen de basis van het boksen, maar zijn desondanks geen Ali, geen Sugar Ray Leonard of Joe Louis. Man, als ik denk aan de Thrilla in Manilla tussen Ali en Joe Frazier, de Rumble in the Jungle met Ali en Foreman, The Showdown tussen Sugar Ray en Tommy Hearns. Of Joe Louis tegen Billy Conn, Jack Dempsey tegen Luis Angel Firpo, met elf knockdowns in minder dan vier minuten... Wat we zaterdag te zien kregen, was van hoog niveau. Het betere werk, maar volgens mij toch geen historisch­e top tien of iets van die aard. Misschien heeft het te maken met de tanende popularite­it van de bokssport. (zucht) Wat wil je, met meer dan tweehonder­d wereldkamp­ioenen, verdeeld over een rist bonden.”

Contractue­el heeft Klitschko recht op een rematch tegen Joshua, maar de Oekraïner liet na de kamp in het midden of hij daarvan gebruik gaat maken. “Hij is een intelligen­t man van 41 met een universita­ir diploma die het voor de centen niet meer hoeft te doen”, weet Van Driessche. “Zaterdag ging hij in de laatste ronde drie keer neer. Ik zou hem aanraden om het hierbij te laten.”

Jef Van Driessche (exbokscoac­h) “Klitschko ging in de laatste ronde drie keer neer. Ik zou hem aanraden om het hierbij te laten.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO SVL
FOTO SVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium