Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zeg je: Dury wordt trainer van Club”

Nog maar weinig twijfel over naam van nieuwe coach

- FRANK BUYSE

Er mag echt niet meer worden getwijfeld wie bij Club Brugge straks Michel Preud’homme opvolgt. Francky Dury, tiens. Gisteren met ‘zijn’ Essevee nog te gast in Jan Breydel. Duidelijke­r kon het niet, wat een vooraansta­and clubleider ons dit weekend toevertrou­wde: “Dury wordt honderd procent zeker trainer van Club !” Hij was zo zeker op basis van een transferdo­ssier, meer kon hij niet kwijt. De concrete interesse van Club lekte vorige week al uit, het lijkt wachten op bevestigin­g tot na PO1.

Francky Dury reageerde zaterdag in uw krant alleen op de vraag of hij al was gecontacte­erd door Club niét halfslacht­ig. “Neen!” Maar voor de rest bleef hij toch bijzonder vaag, bleek toch dat hij niet neen zou zeggen. Volgens ingewijden was die ‘neen’ een leugentje om bestwil (geen onrust voor het einde van de playoffs), is het dus al ‘ja’ geweest. En dan was het gisteren met de komst van zijn Essevee de laatste test: of de supporters niet weer massaal in verzet zouden gaan? “Dury is te min voor FCB”, klonken de gezangen snoeihard op 17 mei 2011, het blauw-zwarte legioen ging toen pal achter de populaire Adrie Koster staan. Terwijl Dury, nog bij Gent, in alle stilte een akkoord had bereikt om de Nederlande­r op te volgen. Waarop Club-voorzitter Bart Verhaeghe en co snel een minnelijke schikking troffen met Dury. En hem uitzwaaide­n.

We weten niet of het huidige akkoord waar de clubleider op alludeert al op papier staat, maar gisteren bleek alvast dat de fans geen enkel probleem meer hebben met de komst van de bijna 60-jarige vaste waarde van het Belgisch trainersle­gioen. Toen was het méér pro Koster dan contra Dury, wordt nu vergoelijk­t. En Dury heeft het afgelopen jaar toch nogal wat opgebouwd. Toch liever dan de Franstalig­e Mazzu, klinkt ook wel door. Geen spandoeken met Welkom Francky en ook geen gescandeer “Franc-ky Dury!”, maar alvast ook niet één oprisping.

Gisteren na de match op de man af gevraagd of Francky Dury een geschikte opvolger voor hem zou zijn, ging Michel Preud’homme zelf ook nog eens pleiten: “Bekijk zijn palmares, dat zegt voldoende.”

Wat zou híj meer weten? Zou hij op de hoogte zijn van bovenverme­lde transferdo­ssiers waar Dury “een hand in heeft”. Is de belangstel­ling van Club Brugge voor Mata (Charleroi) en Vanlerberg­he (Mechelen) al (mee) geïnspiree­rd door de coach van Essevee? Liet Club dáárom aan Essevee weten te willen wachten tot het einde van het seizoen om te beslissen of Sander Coopman, gehuurd door Essevee, moet terugkeren of niet? Dury is gek van Coopman: “Ik zou er in bijten...”

Vakman

Dury stond gisteren in Jan Breydel 90 minuten lang stoïcijns voor de dugout van Essevee. Zo doet hij het (bijna) altijd, maar gisteren nog iets meer. Nauwelijks vreugde, ontgoochel­ing of woede en netjes in maatpak, een chique meneer. Terwijl binnen Club al wel eens werd geopperd dat Michel Preud’homme toch zo moeilijk in te tomen is. Hij zette ook een gave trainerspr­estatie neer: bekerwinna­ar Essevee deed het tactisch goed en voetbalde scherp: Dury is een vakman. Ondanks nu al 2 op 18 in deze PO1.

Als het klopt, en we hebben geen enkele reden om eraan te twijfelen, moet het niet simpel zijn geweest: coachen tegen de club waar je volgend jaar sportieve baas wordt én die nog strijdt voor plaats 1, 2 of 3. Voor de televisiec­amera’s zei hij afgemeten: “Ik ben nog steeds coach van Zulte Waregem.” Tot ons: “Hoe ik me hier en nu voel? Ongelukkig. Ik ben een coach die niet graag verliest.” Waarop nog een kus van Preud’homme volgde.

Zei onze zeer nauwe bron ook nog: “Ik wíst dat Club zou winnen van Essevee. Of je al je geld op Dury kan inzetten? Ik weet niet hoeveel geld je hebt, maar ik zeg: Dury wordt trainer van Club Brugge.”

Francky Dury “Hoe ik me hier en nu voel? Ongelukkig. Ik ben een coach die niet graag verliest.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium