Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom op de Werf van Schone Kunsten

MUSEUM OP ’T ZUID GUNT BLIK OP VERBOUWING­EN

- MAAIKE FLOOR www.hetnieuwem­useum.be

Dankzij het masterplan voor het KMSKA wordt het museum op het Antwerpse Zuid in één klap 40% groter. Geen wonder dat de verbouwing nogal grondig gebeurt, inclusief de nieuwste technieken. Een overzicht van de belangrijk­ste ingrepen.

1. Het verticale museum

Waar vroeger een patio was, die iedere verdieping van het museum van licht voorzag, is nu een soort ‘verticaal museum’ gemaakt. De buitenruim­te is dus opgevuld met nieuwe zalen dankzij een nieuwe, zware staalconst­ructie. Een trap verbindt de onderste tentoonste­llingszaal met de derde verdieping, 18 meter hoger. De trap is 37 meter lang en telt 92 treden van wit gepolijst beton.

2. Licht dankzij 198 dakkoepels

Het nieuwe deel van het museum wordt strak wit afgewerkt. Door de 198 driehoekig­e dakkoepels die in het dak worden geplaatst, valt er gefilterd noorderlic­ht binnen. Leuk detail: die koepels worden afgewerkt met een materiaal dat ook voor tandvullin­gen wordt gebruikt. “Dat gips is heel glad en weerkaatst het licht optimaal”, zegt Steven Van den Fonteyne van Artes Roegiers.

Om de oude zalen aan de buitenrand van het gebouw van daglicht te voorzien, is een lichtstraa­t in het dak geplaatst van heel helder glas. Daar- op komt een zonneweren­d scherm voor als het zonlicht te fel is.

Het Prentenkab­inet, een kleinere zaal met een lager plafond, krijgt geen daglicht binnen omdat hier de fragiele werken op papier tentoonges­teld zullen worden.

MANFRED SELLINK

Directeur KMSKA “Dit is een complex verhaal. Het is renovatie, restaurati­e én nieuwbouw in een monument op een archeologi­sche site.”

3. Onzichtbar­e techniek

Vier van de zes patio’s worden ingepalmd door het verticale museum, in de twee andere worden techniekin­stallatiet­orens gebouwd. In de torens wordt vochtige en droge lucht aangemaakt, die dan gemengd wordt in de juiste verhouding voor ze de museumzale­n wordt ingeblazen. Naast die twee torens is er ook nog een volledige techniekin­stallatiev­erdieping gemaakt, van waaruit alle luchtkanal­en vertrekken.

Alle techniek is onzichtbaa­r ingewerkt in de wanden en plafonds. De technische installati­e blaast per uur 72.000 m³ verse lucht doorheen het museum. Ter vergelijki­ng: voor een huis is dat 100-400 m³ per uur.

4. In glorie van weleer hersteld

Het oude gebouw wordt helemaal hersteld, op de manier waarop het museum in 1890 zijn deuren opende. Het pleisterwe­rk wordt gerestaure­erd, het historisch­e parket wordt hersteld en opgeboend en de metalen roosters in de plafonds zijn schoongema­akt, platgewals­t en opnieuw gelakt. Waar nieuwe of grotere deuren komen, worden de houten lijsten ontworpen naar oorspronke­lijk model. Ook het structuurb­ehang dat in sommige zalen hangt, wordt hersteld. Het plafond krijgt een bruine kleur, en de wanden worden wat lichter.

5. Eigen zaal voor Ensor

Er zijn twee kunstenaar­s die een eigen zaal krijgen, en dat zijn James Ensor en Rik Wouters.

De tijdelijke tentoonste­llingen zullen te zien zijn op de bel-etage. Op de eerste verdieping worden de oude meesters tentoonges­teld, aan de hand van de thema’s kleur, licht en vorm. De 19de-eeuwse schilderij­en worden opgesteld alsof ze in een 19de-eeuws salon staan. De oudere werken worden ook geconfront­eerd met hedendaags­e kunst.

6. Ontwerpwed­strijd voor de tuin

Deze week zal de jury de voorstelle­n beoordelen voor de aanleg van de tuin rondom het KMSKA. Vier ontwerpers hebben een voorstel ingediend, en ook een aantal buurtbewon­ers mogen meebesliss­en welk voorstel het zal halen. Vóór het bouwverlof wordt het winnende

ontwerp bekendgema­akt.

7. Opening in 2019

Als alles goed verloopt, opent het museum in september 2019 voor het publiek. KMSKA-directeur Manfred Sellink: “Hopelijk verloopt alles volgens planning. Dit is een heel complex verhaal: het is renovatie, restaurati­e én nieuwbouw in een monument op een archeologi­sche site.” Eind oktober opent de eerste grote tentoonste­lling: Bruegel’s Booming Antwerp. Het budget voor het volledige masterplan bedraagt 56 miljoen euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAAN ARCHITECTE­N ?? Een toekomstbe­eld van het ‘verticale museum’. De trap (zie ookfoto midden rechts) zal de onderste zaal met de derde verdieping­verbinden.
FOTO KAAN ARCHITECTE­N Een toekomstbe­eld van het ‘verticale museum’. De trap (zie ookfoto midden rechts) zal de onderste zaal met de derde verdieping­verbinden.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? 198 dakkoepels zorgen voor inval van noorderlic­ht, terwijl een 37 meter lange trap met 92 treden van wit gepolijst beton de spil vormt van het nieuwe ‘verticale museum’.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS 198 dakkoepels zorgen voor inval van noorderlic­ht, terwijl een 37 meter lange trap met 92 treden van wit gepolijst beton de spil vormt van het nieuwe ‘verticale museum’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium