Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clash België - Nederland om trainingsp­ak van Rode Duivels

Waarom ING en Belfius tot één miljoen euro over hebben voor ‘onzichtbar­e’ shirtspons­oring

- BERT HEYVAERT

BelgiëNede­rland, zo kun je de strijd om de shirts van de Rode Duivels het best omschrijve­n. De Belgische bank Belfius daagt zijn Nederlands­e concurrent ING – de huidige sponsor – openlijk uit. Tot één miljoen euro zou het bod al gaan, terwijl het logo niet eens op het wedstrijds­hirt mag staan. “Niemand kijkt naar die trainingsp­akken”, zegt sportecono­om Trudo Dejonghe. “En toch is één miljoen een goede deal.”

Heeft u ze ooit opgemerkt, wanneer Eden Hazard een persconfer­entie geeft? Die drie letters op zijn T-shirt, net onder het Belgische embleem. Neen, allicht. ING staat daar al zeven jaar, de shirtspons­or van de Rode Duivels. Maar bij nationale ploegen mag de sponsor niet blinken op een wedstrijds­hirt, zoals BNP Paribas bij Anderlecht. Hij staat alleen vermeld op het trainingsp­ak.

Toch heeft ING vandaag – zo meldt de Waalse financiële krant

l’Echo – 500.000 euro per jaar over voor de Duivels. En dat bedrag kan na het WK 2018 oplopen tot 1 miljoen euro, want er is een kaper op de kust: concurrent Belfius, de bank van de staat. “Net als wij, zijn de Rode Duivels 200% Belgisch”, zegt Mieke Debeerst, hoofd communicat­ie van Belfius. Opvallend: Belfius speelt dat imago uit tegenover het Nederlands­e ING, dat ook het Nederlands­e elftal sponsort. “In veel landen is het toch anders. Daar sponsort een groot nationaal merk de nationale ploeg”, zegt Debeerst. Een anonieme bron in l’Echo verwoordt het zo: “Als de Voetbalbon­d weer voor ING kiest, kunnen ze beter met oranje shirts gaan spelen.”

Geld geeft de doorslag

Bij ING kunnen ze daar niet mee lachen. “Wij zijn heel actief in België en zijn gehecht aan dit land”, zegt ING-communicat­iemanager Delphine Baise. Volgens sportecono­om Trudo Dejonghe doet het er ook weinig toe: “In zulke dossiers geeft geld de doorslag.”

Eén miljoen euro dus. Voor een trainingsp­ak en wat reclamebor­den langs de kant – voor reclame op tv betalen ze aparte zendtijd. Is dat niet heel veel? “Eigenlijk niet”, zegt Dejonghe. “Naar dat shirt kijkt niemand, maar de Duivels zijn heel interessan­t voor zogenaamd actieve sponsoring: viparrange­menten, tickets voor de klanten, meet en greets,... Zo kan je veel klanten binden.”

Bovendien, zegt Mieke Debeerst (Belfius), kan een bank zich via het voetbal verankeren in de maatschapp­ij. “Wij zijn traditione­el de bank van de sociale sector. We willen zo het amateurvoe­tbal gaan ondersteun­en, en investeren in lokale sportinfra­structuur.”

Duurder bij Zulte Waregem

Kortom: één miljoen euro is zo gek nog niet. “Vooral niet als je het vergelijkt met Belgische eersteklas­seploegen’, zegt Dejonghe. “Record Bank betaalt ook veel geld (1,3 miljoen euro, red.) aan Zulte Waregem om op het shirt te staan. En die ploeg heeft toch een kleiner bereik.”

Bij ING vinden ze dat ook: “De Duivels zijn de enige ploeg waarmee je Vlaanderen én Wallonië bereikt. En de enige ploeg die ook niet-voetballie­fhebbers interessee­rt. Elke klant wil weleens naar een match van de Rode Duivels. Bij een stadsploeg ligt dat anders.”

Grote winnaar van de hele discussie is de Voetbalbon­d. Die bevestigt de interesse, maar niet de bedragen. “Na zeven jaar zijn we nog zeer tevreden met ING, het is logisch dat die bank een streepje voor heeft”, zegt marketingd­irecteur Filip Van Doorslaer. “Maar de onderhande­lingen lopen. We gaan voor de best mogelijke deal voor het Belgisch voetbal.”

BRON BIJ BELFIUS “Als de Voetbalbon­d weer voor ING kiest, kunnen ze beter met oranje shirts spelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De Rode Duivels op training. Zoek de zeven verschille­n.
FOTO BELGA De Rode Duivels op training. Zoek de zeven verschille­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium