Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze mug is zichtbaar van 500 meter afstand”

Mechels ziekenhuis rust voertuig als eerste uit met opvallend nieuw patroon

-

Het AZ SintMaarte­n Mechelen neemt volgende week een nieuwe mug in dienst. Dat is meteen de eerste in Vlaanderen die operatione­el is met een opvallend nieuw ontwerp. Het gevolg van antiterreu­rmaatregel­en.

in

Het Mechelse ziekenhuis heeft zo’n 90.000 euro geïnvestee­rd in de mug, die bijna 1.300 keer per jaar uitrukt in de regio. “Zelfs al tot in de Antwerpse haven”, zegt urgentiear­ts Robert Oonk. De Volvo XC90 T5 AWD haalt de maximumsco­re van vijf sterren op Europese veiligheid­stests. “Daarmee is hij de veiligste terreinwag­en ooit gebouwd”, zegt dokter Karolina Kindt, diensthoof­d spoedgeval­len in het AZ SintMaarte­n.

Veiligheid is het belangrijk­ste uitgangspu­nt bij de nieuwe markering die de federale overheid oplegt voor de interventi­evoertuige­n voor dringende geneeskund­ige hulp. De vernieuwin­g past in de antiterreu­rmaatregel­en na een analyse van de aanslagen in Parijs in het najaar van 2015. Als belangrijk aandachtsp­unt kwam daarbij de herkenbaar­heid van ziekenwage­ns en medisch perso- neel naar voor.

Het zogenaamde Battenburg­ontwerp wordt voor alle medische hulpdienst­en de nieuwe norm. “Leuke anekdote: het is genoemd naar een typisch Engelse cake met een geblokt patroon. Deze kenmerkt zich door het herkenbare schaakbord­patroon in fluorescer­ende groene en gele kleurvakke­n op de zijkanten van het voertuig”, legt hoofdverpl­eegkundige Bart Rens uit.

De nieuwe veiligheid­smarkering, inmiddels vastgelegd in een nieuw Koninklijk Besluit, moet vooral de zichtbaarh­eid van de mugs en de ambulances voor dringend ziekenverv­oer in ons land vergroten. In landen zoals Groot-Brittannië en Zweden is ze

striping al langer de norm. In Vlaanderen zijn nu alleen de voertuigen van de FAST-teams (takelwagen­s die ter plaatse komen na verkeersin­cidenten) en sommige brandweerw­agens ermee uitgerust.

“Het grote voordeel van het patroon is de goede zichtbaarh­eid. Niet alleen bij normale weersomsta­ndigheden, maar ook bij regenval, mist of ’s nachts. Zelfs zonder zwaailicht­en zal onze mug zowel overdag als ’s nachts zichtbaar zijn op meer dan vijfhonder­d meter”, vertelt Bart Rens. Voertuigen van medische spoeddiens­ten met het ontwerp zijn voorlopig nog zeldzaam, maar dat zal snel veranderen. “Onze collega’s van het SintJozefz­iekenhuis in Malle krijgen net dezelfde wagen, maar de onze is als eerste gebruikskl­aar”, klinkt het. De nieuwe regels bepalen ook dat ambulances voor nietdringe­nd ziekenverv­oer in de toekomst gewoon wit moeten zijn. Anders dan bij de gele ambulances en de mug-voertuigen voor dringende opdrachten mogen ze hun zwaailicht­en en sirenes alleen nog in geval van nood gebruiken. Interventi­ekleding van medisch personeel moet dan weer geel en blauw zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium