Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Topdokter’ Van Gool niet vervolgd voor onethische handelinge­n

-

Kinderkank­erspeciali­st Stefaan Van Gool, bekend van de reeks op Vier en eerder dit jaar in opspraak gekomen, heeft een minnelijke schikking getroffen met het gerecht, waardoor hij niet vervolgd wordt.

Dokter Stefaan Van Gool verliet in 2015 het UZ Leuven. Dat vertrek was het gevolg van omstreden kli- nische studies op patiënten. Daarbij stelden zich ethische en wetenschap­pelijke problemen, vond het UZ Leuven. Zo had de oncoloog experiment­ele behandelin­gen met tumorvacci­ns opgestart nog voor hij voor zijn studie goedkeurin­g had gekregen van het geneesmidd­elenagents­chap. Een commissie van experts oordeelde dat “de vastgestel­de inbreuken zowel qua aantal als in de aard ervan ernstig zijn”. Na het verlaten van het UZ Leuven ging Van Gool aan de slag in een privéklini­ek in het Duitse Keulen.

Het Leuvense parket startte in juni 2015 ook een informatie­onderzoek naar de praktijken van de arts. Dat onderzoek blijkt intussen afgesloten met een minnelijke schikking. “We hebben op 17 januari beslist om een voorstel tot minnelijke schikking voor te leggen aan de heer Van Gool. Die heeft ze volledig betaald”, luidt het. Hoeveel hij heeft moeten betalen, wil het parket niet zeggen, maar het betekent wel dat dokter Van Gool niet meer hoeft te vrezen voor een openbaar proces of een eventuele juridische straf.

Meteen nadat dokter Van Gool eind maart in opspraak was gekomen, reageerden veel van zijn patienten verontwaar­digd. Volgens hen was er sprake van een heuse ‘beschadigi­ngscampagn­e’ tegen een kankerspec­ialist over wie ze enkel maar vol lof konden spreken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium