Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stijn Saelens leefde nog

Volgens wapendesku­ndige en wetsdokter vocht slachtoffe­r na schot in de rug minutenlan­ge doodstrijd uit

-

Stijn Saelens (34) kreeg eerst enkele stevige klappen in het gezicht, mogelijk met de kolf van het moordwapen. Zodra hij half bewusteloo­s op zijn buik op de grond lag, werd hij met één laffe kogel in zijn rug koelbloedi­g afgemaakt. De wetsdokter en de wapendesku­ndige kwamen gisteren in de rechtbank vertellen dat de kasteelhee­r tijdens zijn minutenlan­ge doodstrijd wellicht nog leefde toen schutter Ronnie van Bommel hem, mogelijk met hulp van Roy Larmit, naar buiten sleepte en op een dekzeil in de koffer van hun wagen legden.

“Ik wilde hem lesje leren.”

alleen maar een

Het was jarenlang het vaste zinnetje van dokter André Gyselbrech­t. Zijn plotse bekentenis dinsdag kwam geen dag te vroeg. Want de getuigenis­sen van wetsdokter Geert Van Parys en wapendesku­ndige Erik De Durpel maakten duidelijk dat schoonzoon Stijn Saelens genadeloos werd geliquidee­rd. De Kasteelmoo­rd moest en zou de perfecte huurmoord worden.

Alleen blijft er na het relaas van

GEERT VAN PARYS

ERIK DE DURPEL de gerechtsde­skundigen nog weinig over van de theorie dat beroepscri­mineel Ronnie van Bommel het slachtoffe­r eerst zou ontvoeren om hem nadien in Nederland te executeren.

Uit het forensisch onderzoek blijkt dat Stijn Saelens in de inkomhal van zijn kasteel in Wingene een drietal slagen in het gezicht heeft gekregen, afkomstig van een stomp voorwerp. Mogelijk was het de kolf van het verdwenen vuurwapen, een 9 millimeter­pistool. “Kan het zijn dat het slachtoffe­r bewusteloo­s werd geklopt?”, wilde aanklager Céline D’Havé weten. “Ja, dat kan. De man moet inderdaad voor een stuk bewusteloo­s zijn geweest”, antwoordde Geert Van Parys.

In zo’n toestand zouden Van Bommel en zijn neef/chauffeur Roy Larmit hem in principe gemakkelij­k kunnen ontvoeren. Maar niets daarvan. Nadat de kasteelhee­r door het geweld op zijn buik tegen de grond was gegaan, vuurde Van Bommel één gericht schot op hem af.

Vraag blijft: wat was de rol van Roy Lamrit (39)? Schoot de Tilburgse huisschild­er Stijn Saelens dood of was hij alleen maar de chauffeur die niet wist wat zijn oom van plan was?

Al twee jaar houdt Larmit vol dat hij in de auto bleef zitten toen zijn oom naar het kasteel stapte. Hij schrok toen hij het schot hoorde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium