Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven sloopt Opel-site

Nieuwe bevraging om kandidaat te vinden voor 88 ha na afhaken ERS

-

De Antwerpse haven gaat opnieuw een bevraging lanceren om de 88 ha van de voormalige Opelsite te vullen. In afwachting start de haven de procedure op om de gebouwen te slopen en de zone bouwrijp te maken.

Donderdag raakte bekend dat het Saudische project ERS (Energy Recovery Systems) allicht niet meer gerealisee­rd wordt. Beter: ERS haalt de deadline van 8 mei niet en dus vervalt de Saudische optie op de leegstaand­e site van het voormalige Opel, inmiddels omgedoopt tot Churchill-site.

De immense, leegstaand­e gebouwen, waar ooit duizenden mensen werkten, waren al herhaaldel­ijk het mikpunt van dieven en vandalen. Een Nederlands­e bende werd zelfs al veroordeel­d voor de diefstal van waardevoll­e metalen.

Het Havenbedri­jf gaat nu op zoek naar een studiebure­au dat het proces kan begeleiden om de gebouwen te laten slopen. Verwacht wordt dat zo’n bureau dit najaar kan worden aangeduid, waarna heel het vergunning­entraject voor de sloop kan beginnen. Het slopen zelf zou een volledig jaar duren. Midden 2019 zou het terrein dan bouwrijp kunnen zijn.

Tegelijk begint de haven een internatio­nale bevraging om het terrein in te vullen. “Principiee­l willen we geen verkavelin­g van deze grote, uitstekend gelegen site”, aldus havenschep­en Marc Van Peel. “Als we zouden verkavelen, zouden we snel uitverkoch­t zijn. Heel wat logistieke bedrijven zijn geïnteress­eerd. Dat willen wij vooralsnog niet. Maar eerlijk: wij hebben geen weet van alternatie­ven. We wachten af of er kandidaten zich melden. Wij blijven wel mikken op een industriël­e activiteit voor het geheel.”

Volgens de haven zou ERS toch verder gaan met het project “om zich opnieuw te melden”.

“Dat zijn niet onze woorden”, merkt schepen Van Peel op. “Dat is wat ERS ons in een brief heeft geschreven op 17 april. We hebben tot drie keer uitstel verleend. ERS heeft geschreven niet te kunnen tegemoetko­men aan wat we hadden afgesproke­n en heeft er dus alle begrip voor dat de optie op de zone Churchill niet wordt verlengd. De deadline van 8 mei haalt ERS niet. Dus wordt de bestemming nu zonder voorwerp. Maar ERS zegt verder te gaan met zijn ontwikkeli­ng en sluit niet uit opnieuw bij de haven te zullen aankloppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium