Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Obamacare eerste scalp voor Trump

Maar niemand kent impact van vervanging door nieuwe wet

-

Het Congres heeft president Trump zijn eerste belangrijk­e overwinnin­g gegund. Met een nipte meerderhei­d is Obamacare vervangen door de American Health Care Act. Een enorme gok. Niemand weet hoeveel de nieuwe wet zal kosten noch hoeveel miljoenen arme Amerikanen hun ziekteverz­ekering zullen verliezen.

Het was een van de smadelijks­te nederlagen van Donald Trump toen enkele weken geleden zijn initiële plan om Obamacare te vervangen niet eens een stemming haalde. Duidelijk was toen dat er meer dan 22 – gematigde én conservati­eve – Republikei­nen tegen zouden stemmen. Gisteren lagen de kaarten anders, zo hadden de initiatief­nemers berekend. Een stemming drong zich ook op. Het Congres gaat voor twee weken in reces en gevreesd werd dat twijfelend­e leden in die periode,

j

p

, onder publieke druk, opnieuw van mening zouden veranderen.

De president en de Republikei­nse top hadden er alles aan gedaan om voldoende twijfelaar­s over de brug te trekken. Maar gesprekken, druk, zelfs openlijke bedreiging­en mochten niet baten. Dus werden amendement­en op tafel gelegd. Staten zullen onafhankel­ijk kunnen morrelen aan sommige elementen van de ziekteverz­ekering. Dat haalde de ultra-Conservati­even over de brug omdat ze in hun ruraal Amerika voldoende wapens hebben om Obamacare lokaal helemaal uit te kleden.

De gematigden uit staten waar veel kiezers intekenden na Obamacare, kregen op hun beurt een zoenoffer: 8 miljard dollar extra. Bestemd voor de zwaarst zieken en de armen. Opmerkelij­k is dat de pil ook verguld werd door een uitzonderi­ng toe te staan: de verkozenen en hun staf blijven ingeval van ziekte wél onder de paraplu van Obamacare.

Obamacare voorzag dat er geen onderschei­d mocht worden gemaakt tussen gezonde en O w t zieke Amerikanen. In de nieuwe wet mogen de verzekeraa­rs die laatste groep wel in hogere betalingss­chalen leggen.

Gezondheid­sspecialis­ten in de VS voeren al dagen aan dat de nieuwe wet miljoenen mensen hun ziekteverz­ekering zal kosten. Vooral oudere, arme zieken zullen hun bijdrage niet meer kunnen betalen. Om die allemaal op te vangen, is er een veelvoud van de 8 miljard nodig.

Hoeveel potentiële slachtoffe­rs er zijn, weet niemand. Het is traditie dat dergelijke nieuwe wetten tegen het licht worden gehouden door de onafhankel­ijke Budget Commissie, om het effect en de kostprijs te kunnen voorspelle­n. Dit keer gebeurde dat niet. President Trump wilde hoogdringe­nd zijn eerst scalp. Voor de controle was geen tijd meer.

De wet moet nog wel naar de Senaat. Daar ligt een meerderhei­d halen nog wat moeilijker, want de Democraten staan er sterker dan

in het Congres.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium