Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hopelijk komen geen busladinge­n

Horeca Café De Kat vernoemd in Britse krant ‘The Guardian’

-

De Britse krant heeft een lijst gepublicee­rd van tien niet te missen plaatsen in België. Het Antwerpse café De Kat werd ook opgenomen in de lijst als ‘meest authentiek bruin café’.

Binnenstap­pen in café De Kat is ook een beetje binnenstap­pen in 1912, of was het 1910. “De exacte openingsda­tum van het café kent niemand”, zegt huidige uitbater Guy Schulpen. Of het nu 1912 of 1910 was, veel is er niet veranderd. “Enkel de stoelen en tafels en de ramen zijn vervangen. De rest is hetzelfde gebleven.”

Zelfs de piano in de hoek tegen de muur is nog nooit een centimeter bewogen. “Dat kan ook niet, het is een stuk van het meubilair. Achter de piano zijn alleen maar bakstenen, geen afwerking.”

Die authentici­teit staat nu ook beschreven in Guy blijft er nuchter onder. “Ik hoop dat er geen bussen vol Britse toeristen zullen stoppen voor de deur nu, maar zo’n vaart zal het allemaal niet lopen. Het is een mooi compliment om vernoemd te worden, maar ik vraag me wel af waarom ze nu net dit café kozen.”

Guy nam het café zo’n drie jaar geleden over van zijn vriendin Lydia na haar overlijden. Voor hem stonden er enkel vrouwen achter de toog sinds de opening. En laat de mensen achter de toog nu net voor het overgrote deel de reden zijn waarom klanten hun Stella van ’t vat hier komen drinken.

Dat is ook het geval voor Joeri Van Besauw (42), vaste klant. “Ik kom hier wekelijks over de vloer. Ik schrik er niet van dat het café vernoemd is in De Kat is echt een unieke plek, het is het café van ’t Stad. Ik kom hier vooral voor een goeie babbel met de mensen achter de bar.”

Tussen pot en pint en tussen barman, kunstenaar, student of gepensione­erde worden wereldprob­lematieken en weerpraatj­es gedeeld. Ook jongeren vinden hun weg naar De Kat. Zo ook Celien Herremans (18) en haar studiegeno­ten. “Voor ons eindwerk in Audiovisue­le Vorming maken we een fotoroman. Daarvoor hadden we nog een beeld nodig van een echte bruine kroeg. Ik was hier al eerder geweest met een bevriende kunstenaar en wist dat dit de ideale plek was voor de foto.” “Het zou niet meteen mijn stamcafé worden, maar ik hou wel van de charme hier”, valt Arno De Mulder (19) Celien bij.

schoonste

The Guardian

The Guardian.

The Guardian.

is lang niet de enige publicatie waar De Kat in schit-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium