Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Koele Kat

-

at er op de redactie van de Britse krant The Guardian toffe jongens en meisjes zitten is nu echt wel bewezen. En dat ze er graag eentje lusten in het juiste café ook. Hoe kan het anders dat onze Britse broeders in hun krant café De Kat in het hartje van Antwerpen als cool, atypisch en must do omschrijve­n? Want dergelijke recensies, we zullen het beleefd houden, schrijf je niet vanachter een bureau. Daarvoor moet je de straat op. Of beter nog, de kroeg in. En bij voorkeur niet even binnen en buiten.

Wij hier in Antwerpen zijn al lang blij dat er nog toffe kroegen bestaan. Want naarmate de tijd vordert, wordt het aanbod van must do’s steeds schraler. Al kan dat natuurlijk ook met de leeftijd te maken hebben. Als jonge snaak op leeftijd durf je al sneller beweren dat het allemaal niet meer is wat het geweest is. Zelfs al is dat waarschijn­lijk niet waar.

Café De Kat is tegenwoord­ig een redelijk rustige plek om te vertoeven. Toch zolang de schemering niet valt. Daarna kan het er nog altijd iets ruiger aan toe gaan. Nooit op afspraak. Altijd puur toevallig. Laten we dat als een absolute voorwaarde beschouwen om een café een echt goed café te noemen. Het vermelden waard in een Britse krant, bijvoorbee­ld.

Britten, die de pub als hun huiskamer beschouwen. Drank en ander gelag niet schuwen, door de nicotine vergeelde muren als een keurmerk zien. Zelfs al geldt er al enkele jaren een rookverbod. Café De Kat had een pub kunnen zijn. Is het misschien ook wel. Daarom vinden een paar Britse journalist­en deze plek leuk. Niet alleen op Facebook, maar ook in het echt. En ze mogen er nog een artikeltje over schrijven ook.

De vaste klanten van het café zullen er geen glas minder om drinken, geen hart minder voor breken en geen vriendscha­p, hoe kortstondi­g ook, voor laten schieten. Daar zal geen Britse krant iets aan veranderen. Ook nu zal de tapkast bij momenten even onbeheerd achterblij­ven omdat een kater het wint van de plicht. En ook nu zullen klanten zich afvragen waarom ze alleen aan een tafeltje zitten. Wachtend tot er opnieuw wat gebeurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium