Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lezertjes lusten wel pap van ‘Lettertjes’

-

Dertig jaar lang maakte de Antwerpse vzw Behoud de Begeerte literaire programma’s op maat van volwassene­n. In HetPaleis stellen ze nu met er een voor kinderen voor. En dat hadden ze al veel eerder moeten doen.

Bezorgde ouders weten hoe moeilijk het is om in deze digitale tijden kinderen aan het lezen te krijgen. Aan de ijver van de jeugdboeke­nschrijver­s zal het nochtans niet liggen. Voor gericht op eerste lezers van 6 tot 8 jaar, maakten Joke van Leeuwen, Bart Van Nuffelen en Daan Remmerts de Vries de dienst uit. Gespreid over een uurtje brengen ze elk een greep uit eigen werk, al dan niet geïllustre­erd met (video)beelden.

Bart Van Nuffelen,misschien beter bekend van zijn theaterwer­k bij MartHa!tentatief, maakte er een erg beeldende presentati­e van, dankzij tekeningen van Jan Bosschaert. Ogenschijn­lijk niet meer dan een verhaaltje over een klas op stelten, snijdt

toch een erg actueel thema aan met klasgenoot­jes van diverse nationalit­eiten.

Daan Remmerts de Vries, een Nederlands auteur en illustrato­r, verzorgde met

de meest gewaagde bijdrage. Via een verhaal maar ook eigen tekeningen liet hij het jonge volkje proeven van de overgang van realistisc­he naar abstracte schilderku­nst. “Meneer Kandinsky schilderde niet langer wat hij zag, hij schilderde wat hij voelde.”

Waar bij ‘volwassen’ auteurs geprojecte­erde beelden vaak nauwelijks iets aan hun voordracht bijdragen, ondersteun­en illustrati­es de teksten van jeugdauteu­rs wel degelijk. Nochtans had Joke van Leeuwen geen nood aan ‘frutsels’ om het jonge publiek te beklijven. Vlak bij de kinderen, ver van de microfoon, had ze voor haar presentati­e genoeg aan een opengeslag­en boek. Van Leeuwen is duidelijk verslinger­d aan taal en had geen enkele moeite om het jonge publiek aan te steken met versjes over bijvoorbee­ld ‘Lepeltje en Veurkie’. Zo gemakkelij­k kan het dus zijn, denk je als bezorgde ouder dan. Helaas wordt de schrijfste­r van

dit weekend vervangen door Karlijn Sileghem en dat vinden wij ‘ oh zo, jammer’. Van Joke, niet van Karlijn.

Juf Bettie

pie

De Kleine

Kandinsky was een

Lettertjes,

schilder

Meneer

Ozo Hep-

 ?? Bart Van Nuffelen. ??
Bart Van Nuffelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium