Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koken op een vuurtje bij deSingel

-

Vlaanderen verstedeli­jkt, maar tegelijk klinkt de roep naar ecologie steeds luider. DeSingel wordt dit weekend ingenomen door het groene festival Botanik. Naast snuisteren op de plantenmar­kt kan de stedeling er workshops volgen, zoals vuurkoken.

In de binnentuin van kunstencam­pus deSingel werd de voorbije dagen een vuurput aangelegd. Die wordt vanavond voor het eerst in gebruik genomen tijdens de tweede editie van Botanik. Natalie Schrauwen van LesOdettes, een van de drijvende krachten achter dat groenstede­lijk festival, bereidt er op een vuurtje... een driegangen­diner. “Ik werk aan een boek over oude kooktechni­eken”, vertelt Schrauwen, die ook wildplukgi­ds is en experiment­eert met bewaartech­nieken. “Koken op een houtvuur biedt veel voordelen. Het eten gaart trager, wat de smaak intensifie­ert, en tegelijk parfumeert het hout de voeding. Op deze manier kook je veel intuïtieve­r en staan je zintuigen op scherp. Om er een idee van te hebben hoe warm het vuur is, gebruik je je handen. Hoe lang kan je ze boven het vuur houden? Nee, anders dan bij een microgolfo­ven kan je niet even de knop bijstellen

De vergelijki­ng met dat huishoudto­estel is niet zo vergezocht. “Bij vuurkoken wordt een oven nagebootst, maar dan eentje met meer toepassing­en. De barbecue kennen we en marshmallo­ws smelten boven een vuur ook, maar je

(grinnikt).” kan bijvoorbee­ld ook stenen verhitten en daarop broodbakke­n. Of de rook gebruiken om een vis te roken. Boven de vlammen kan je ook een stoofpot hangen. Of voedsel met een dikke schil, zoals meloenen of pompoenen, kunnen rechtstree­ks in de gloeiende kolen worden gelegd.”

In de tuin van deSingel kan vanavond aangeschov­en worden voor een driegangen­diner, vlakbij de vuurput. Op zaterdag geeft Natalie Schrauwen twee workshops rond vuurkoken. “Besef dat deze manier van koken veel tijd in beslag neemt. De bereiding zelf al maakt deel uit van het eetritueel, terwijl de lucht doortrokke­n raakt van heerlijke etensgeure­n.”

Of Schrauwen denkt dat deze manier van koken aansluitin­g zal vinden bij het brede publiek? “Misschien niet zozeer als kooktechni­ek op zich, maar er is zeker wel aandacht voor een ruwere en ambachteli­jkere vorm van eten bereiden. Getuige het succes van koken met vergeten groenten, onkruid of superfoods. Grote koks, zoals Kobe Desramault­s, experiment­eren alvast wel graag met vuurkoken. En de Argentijns­e chef Francis Mallmann maakte van traditione­le methodes zijn handelsmer­k. Tijdens Botanik gebruik ik zijn recept voor sinaasappe­ls in het vuur.”

Voor Botanik verandert het voorplein van deSingel zaterdag in een groene oase. Op de plantenmar­kt kunnen bezoe- kers snuisteren tussen zaaigoed, cactussen of palmiers. Ook ambachtslu­i, zoals een messenmake­r en een pottenbakk­er, zijn van de partij. Evenals leverancie­rs van groen lekkers als stadshonin­g en Belgische saffraan. De groene binnenruim­tes van deSingel worden voor Botanik getransfor­meerd tot ontmoeting­splek met vegetarisc­he hapjes en een biologisch­e bar.

Pakt Botanik vanavond vooral uit met lezingen, dan kunnen bezoekers zaterdag de handen uit de mouwen steken tijdens tal van workshops. Opgehangen aan het thema ‘wortels en rizomen (wortelstok­ken)’ kunt u bijvoorbee­ld een workshop volgen rond het gebruik van gember, koken van wortel tot blad, of ‘de ondergrond­se apotheek’. Daarbij gaat herborist Patrick Oostvogels dieper in op de medicinale eigenschap­pen van wortels.

“Botanik is in de eerste plaats een fijn belevingse­venement”, besluit Natalie Schrauwen. “Een ‘groenstede­lijk’ festival. Er zijn wel meer groene evenemente­n, maar we merkten dat er nood was aan eentje dat daar ook de stedelijke omgeving bij betrekt. De vraag is: hoe kan je als stadsmus meer groen brengen in je leven?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium