Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dol op Dalida

-

Dertig jaar geleden overleed in Parijs op 3 mei Dalida (19331987). Over de zangeres van en

staan nog heel wat mythes overeind. Karla Verlie, die met partner Gwen Cresens vanavond een tribute leidt in De Roma, doorprikt er enkele.

Dalida heeft Zuid-Italiaanse roots. Toen haar vader, een klassiek violist, werk kreeg bij de opera in Caïro trok haar familie weg uit Calabrië. Op haar 21ste werd Dalida er uitgeroepe­n tot Miss Egypte en ging ze op aandringen van een Frans filmregiss­eur die in de jury zat, haar geluk beproeven in Parijs. De beoogde filmcarriè­re kwam niet van de grond, maar als zangeres schoot Dalida’s ster wel de hoogte in. Van origine is Dalida dus helemaal niet Frans, hoewel ze heel haar volwassen leven wel in Parijs is blijven wonen. Met die Franse, Italiaanse en Arabische invloeden zit heel de wereld in Dalida. Ze zong ook in diverse talen, waaronder zelfs twee liedjes in het Nederlands, en haar succes verspreidd­e zich wereldwijd. fessioneel vlak moest alles perfect zijn en bouwde de zangeres aan een groots oeuvre, terwijl ze in haar hart altijd dat brave Italiaans meisje bleef dat droomde van een gezin en kinderen. Op 54-jarige leeftijd maakte ze met pillen in Parijs een einde aan haar leven. De zangeres liet een briefje na met de woorden: ‘La vie m’est insupporta­ble, pardonnez-moi’

(het leven is ondraaglij­k voor mij, vergeef me, red.).

De manager van Ella Fitzgerald wilde Dalida in de VS lanceren, op voorwaarde dat ze er een halfjaar zou gaan wonen, maar daar had de zangeres te veel heimwee voor. Los daarvan had Dalida wereldwijd succes, zelfs in Japan en Zuid-Amerika. Ook in ons land trad ze meermaals op, waaronder één keer in Antwerpen. De artieste had het talent om op het juiste moment de juiste beslissing­en te nemen. Ook de paparazzi zaten Dalida op de hielen, maar daar wist de zangeres haar voordeel mee te doen. En leek haar popularite­it dan even tanende, dan wist Dalida zich toch weer in de belangstel­ling te werken, zoals in haar discoperio­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium