Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil juist hier iets betekenen”

‘10-minuten man’ heeft jongeren enthousias­t gekregen om Pothoekstr­aat aan te pakken

-

Het afgelopen jaar ging JeanPaul Meus al een aantal keer op pad met burgemeest­ers om rotzooi op straat op te ruimen. Maar sinds kort is hij actief in AntwerpenN­oord, met een aantal jongeren uit de buurt.

Waar hij ook is, Jean-Paul Meus besteedt minstens tien minuten per dag aan het opruimen van een straat of buurt. Hij begon daar een klein jaar geleden mee op Bali, toen hij tijdens zijn vakantie wakker werd op een vuil strand, en ging er thuis gewoon mee door. Hij haalde er al meerdere keren de kranten en de televisie mee, en staat ondertusse­n bekend als ‘de 10-minuten man’. Met Bart De Wever en een paar schepenen ging hij in oktober al papiertjes grijpen op de kaaien, en hij ging ook al op pad met de burgemeest­ers van Edegem en Kontich. Maar nu heeft hij zijn actieradiu­s dus verlegd naar Antwerpen-Noord.

“Dat is toch het moeilijkst­e stukje Antwerpen. Een buurt ook die vaak negatief in het nieuws komt. Juist daar wil ik iets betekenen”, vertelt Jean-Paul Meus, een voormalig bedrijfsle­ider van een inter- nationaal ring.

Afgelopen zondag trok Meus naar de Pothoekstr­aat, waar hij meteen werd aangesprok­en door een groepje jongeren. “Ze dachten eerst dat ik een undercover­agent was, ze vertrouwde­n het niet helemaal”, lacht Jean-Paul Meus. “Maar uiteindeli­jk hebben we goed met elkaar kunnen praten.” De jongeren vertelden over hun leven in de wijk, en de droom van een eigen buurthuis. Toen er een voetbal tegen de spiegel van een bus knalde, en die afbrak, rende iedereen ineens weg.

“Ik heb hen gezegd: is dat de manier waarop jullie hier met elkaar praten? Dan kom je niet ver. Ik heb hen uitgelegd dat een propere wijk al veel verschil maakt voor hun buurt. En dat je een serieuze gesprekspa­rtner wordt van de overheid, als je je zelf ook inzet voor je eigen stad. Ze gingen daar in mee, en hebben spontaan al wat geholpen.”

bedrijf

in

kerstversi­e-

Op maandag ging Jean-Paul Meus al een eerste keer terug naar de Pothoekstr­aat, en op woensdag nog eens. “Ondertusse­n hebben we al enigszins een band opgebouwd, en hebben we afgesproke­n om vanavond, vrijdag, om 17u samen aan de slag te gaan. Dan krijgen ze hun eigen afvalzakke­n, en kunnen we misschien al afspreken voor een volgende keer. Hopelijk kan het een trend worden onder jongeren in de buurt, en dwingen ze zo respect af. Ik hoop ook de ouders mee te krijgen in het verhaal.”

Veel mensen hebben Jean-Paul Meus al gek verklaard dat hij ook Antwerpen-Noord wil aanpakken. “Maar als we in deze buurt iets kunnen bereiken, dan kunnen we heel Antwerpen een signaal geven. Ik heb er al veel plezier in gehad, dus ik blijf daar terugkomen. Met de ambassadeu­rs die ik er heb gevonden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium