Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dim is groot geworden

Kleinste restaurant verhuist naar nieuwe stek op Vrijdagmar­kt

-

Restaurant Dim Dining is thuisgekom­en. Na een verblijf van nog geen jaar in het allerklein­ste pand in de Leeuwenstr­aat verhuist het Oosters getinte restaurant van Dimitri Proost naar de Vrijdagmar­kt.

Dim Dining werd een hit in het eerste jaar van zijn bestaan. Chef Dimitri Proost oogstte overal lof: hij kreeg na een paar maanden een 14 op 20 van Gault&Millau, werd culinair talent van het jaar op de Venuez Hospitalit­y Awards en was de ontdekking van het jaar voor uw weekendmag­azine

Het enige probleem waarmee de nu 23-jarige chef kampte, was zijn krappe behuizing. Zestien mensen een menu van negen gangen voorschote­len, dat ging nog net. “Hoewel ik wel serieus moest plannen, want ik had maar twee inductievu­urtjes en een klein oventje. Mijn mise en place

bereiding van de

Citta.

(voorgerech­ten, red.) gebeurde deels aan de overkant van de straat in ‘t Fornuis, deels in de keuken van Te Kook op de Vrijdagmar­kt. Die zaak was gesloten, maar de keuken stond er nog.”

En juist het over en weer geloop naar dat pand zette Dimitri aan het denken. “Wat als we groter zouden worden en tegelijk over een complete keuken zouden beschikken? Het leek allemaal simpel. Maar het bleef natuurlijk een hele investerin­g, ook met de hulp van een investeerd­er en de goodwill van mijn mentor Johan Segers. Ik durfde de stap eerst niet te zetten, omwille van die investerin­g. Tot ik bij Johan Segers polste naar wat hij zou doen in mijn ge- val.” De knoop was meteen doorgehakt, maar de druk blijft.

“Klopt, want ik moet natuurlijk een zekere omzet halen, maar dat moet lukken”, aldus de jonge chef. “Ik had het een beetje moeilijk om alles in het juiste perspectie­f te plaatsen. Ten slotte ben ik pas 23 en sta ik nu al waar sommige collega’s veel langer over doen. Dat bezwaarde me, maar een vakantie tijdens de laatste weken van de verbouwing deed wonderen.”

“En in de nieuwe zaak kan ik opnieuw samenwerke­n met Enzo Goormachti­g. Voor mij is hij een perfect klankbord in de keuken.”

Al vanaf deze week zullen ze de kaart aanpassen. “Toch zijn er gerechten die ik moeilijk van de kaart kan halen: de tempura van dertien keer gekookte en daarna gefrituurd­e octopus bijvoorbee­ld of de heel krokante eend met jonge sla, pompelmoes en zoete pruimensau­s.”

“Ach, we zien wel, er staat nog zo veel te gebeuren.” Nu al kijkt Dimitri uit naar september. Dan ontvangt hij drie Japanse horecastud­enten, die in traditione­le kimono’s zullen opdienen.

crispy duck salad,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium