Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naai mee voor Sterrenkin­djes

-

“Iedereen is welkom”, zegt organisatr­ice Christine Vandenhole. Dit weekend maakt ze van het Pius XInstituut een naaifabrie­k om ouders van vroeggesto­rven kinderen psychologi­sch bij te staan.

Zaterdag en zondag organiseer­t het Berrefonds zijn jaarlijkse ‘naaimarath­on’ in het Pius X-Instituut op de VIIde-Olympiadel­aan. Vrijwillig­ers kunnen wikkeldoek­jes en hemdjes naaien voor de ouders van ‘Sterrenkin­djes’. Dat zijn ongeboren of vroeg gestorven baby’s.

De ouders krijgen van het Berrefonds een ‘herinnerin­gsdoos’ om met een aandenken aan hun kind het psychologi­sch proces van het verlies te vergemakke­lijken. In die doos zit dan onder meer het naaiwerk dat op maat van de gestorven baby gemaakt is. “Ook voor kindjes die maar vier maanden oud werden, voorzien we hemdjes, in de maat XS”, zegt Christine Vandenhole, voorzitste­r van het Berrefonds.

“We maakten vorig jaar 207 dekentjes en 89 hemdjes. Dit jaar willen we dat record breken. Maar het eerste doel blijft er een gezellige dag van te maken.”

Christine benadrukt dat iedereen dit weekend welkom is. “Je moet je niet inschrijve­n en je moet niet kunnen naaien.” Je kan ook vaste vormen uittekenen op stof en die dan uitknippen. Zo kunnen naaisters sneller doorwerken. De organisati­e voorziet opvang voor kinderen. “Er zal een springkast­eel en een filmhoek zijn.”

Christine richtte het fonds ooit op omdat haar zoontje Berre snel na de geboorte stierf. Oorspronke­lijk was het initiatief enkel bedoeld voor ouders van Sterrenkin­djes die in het UZA het leven lieten. “Maar het breidde enorm snel uit op enkele jaren. We willen dit jaar 800 herinnerin­gsdozen verspreide­n.”

Op het einde van dit jaar zou het Berrefonds met 25 tot 27 met ziekenhuiz­en een partnersch­ap hebben.

U kunt helpen op zaterdag van 14u tot 20u en zondag van 10u tot 17u in het Pius X-Instituut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium