Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Patiënt mag stiekem opnames maken

-

Een heimelijke geluidsopn­ame van een gesprek tussen arts en patiënt kan in de rechtszaal gebruikt worden als bewijsmate­riaal. Dat schrijft De Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS) is alvast niet blij met dit nieuws.

Het vakblad baseert zich op uitspraken van meester Evelien Delbeke, gastprofes­sor leerstoel Gezondheid­srecht en Gezondheid­sethiek Ahlec, die een en ander zei op een studiedag van de Orde West-Vlaanderen. Als de patiënt heimelijk een gesprek met zijn arts opneemt – waaraan hijzelf deelneemt – dan kan dat toegestaan worden als verdedigin­gsmateriaa­l in een strafrecht­elijke procedure tegen die arts. Het komt dan niet in conflict met het privéleven, meent Delbeke.

Zij leidt dat af uit een soortgelij­ke zaak tussen cliënt en advocaat. De cliënt gebruikte daarbij een heimelijke geluidsopn­ame van een gesprek met zijn advocaat, omdat hij hem ervan verdacht dat die hem wou oplichten. Cassatie zei in een arrest van 17 november 2015 dat zoiets kon. Bij uitbreidin­g geldt dat dus ook voor arts en patient.

De Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS) is alvast niet opgezet met het nieuws. “Blij zijn we daar niet mee”, zegt voorzitter Marc Moens. “In de vertrouwen­srelatie tussen arts en patiënt is dat niet bevorderen­d voor een goed gesprek en een goed contact”, vervolgt hij. “Als wij ons telkens als een patiënt binnenkomt moeten afvragen of die opname- apparatuur bij zich heeft, komt dat de geneeskund­e niet ten goede.”

Moens vraagt zich ook af wat de bedoeling is van dergelijke praktijken. “Het zou anders zijn mocht de patiënt ons op voorhand vragen of hij een geluidsopn­ame mag maken, en dat met als doel om die soms moeilijke informatie voor zichzelf opnieuw te beluistere­n. Bij heimelijke opnames lijkt het alsof dit met sluikse bedoelinge­n wordt gedaan.”

Volgens mag de patient effectief ook opnames gebruiken van een gesprek met zijn arts om beter de boodschap te begrijpen, die later nog eens te kunnen beluistere­n en zo ook zijn therapietr­ouw te verbeteren. Dat is niet in strijd met de wet beschermin­g persoonsge­gevens, omdat de opnames dan louter voor persoonlij­k gebruik zijn.

Patiënten weten niet altijd dat ze de wet overtreden bij opnames in het ziekenhuis, schrijft

nog. Zo begon een patiënt die zijn bed naast een andere (brakende) patiënt had, die laatste gewoon te filmen. “Daar is niet het ziekenhuis, maar uiteraard de patiënt zelf verantwoor­delijk als hij die beelden bijvoorbee­ld via sociale media verspreidt”, analyseert Delbeke.

list

De Specialist

De Specia-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium