Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitzendsec­tor was nooit zo grijs

-

Het aantal vijftigplu­ssers dat via uitzendarb­eid aan de slag is, steeg vorig jaar met liefst 17%. Een op de tien interimkra­chten is intussen ouder dan 50. Goed nieuws vindt de sector, maar de vakbonden trekken aan de alarmbel.

“De oudste uitzendkra­cht is ergens in de tachtig. Wellicht iemand die als sinterklaa­s enkele namiddagen in een supermarkt heeft gewerkt.” Federgon, de sectorfede­ratie van de uitzendbur­eaus, vermeldt het terloops als gimmick. Maar het illustreer­t hoe de uitzendsec­tor in een recordtemp­o aan het verouderen is.

In 2016 waren er in totaal 652.338 uitzendkra­chten. Een op de tien was ouder dan 50 jaar, de jobstudent­en buiten beschouwin­g gelaten. In absolute cijfers ging het om 44.881 mensen. Dat is een stijging van 17% tegenover 2015. Ook bij de 55-plussers tekent Federgon een stijging op van 21%.

Niet geheel onlogisch, aangezien Vlaanderen vergrijst en de uitzendsec­tor met een groei van 32% de voorbije drie jaar in zijn geheel in de lift zit. Maar volgens Federgon-directeur Herwig Muylderman­s is er meer aan de hand. “De drempel bij ouderen om de stap te zetten richting uitzendarb­eid, is bijna weg”, zegt hij. “Vroeger zeiden ouders aan hun kinderen wanneer ze een job zochten: schrijf je maar in bij een uitzendkan­toor. Nu is het omgekeerd.”

De vijftigplu­ssers

zijn vaak mensen die na een herstructu­rering of ontslagron­de in de werklooshe­id zijn beland. “Vroeger heerste meer de mentalitei­t om die mensen te laten uitbollen naar hun pensioen”, zegt Muylderman­s. “Nu is die veranderd en willen werkgevers weer oudere mensen aanwerven.”

Dat die aanwerving steeds meer gebeurt via interimcon­tracten, zien de vakbonden met lede ogen aan. “Dat baart ons zorgen”, zegt Werner Van Heetvelde, voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV. “Want het gaat om onzekere jobs. Van de ene opdracht naar de andere, constant aanpassen. Dat is voor jonge mensen al niet evident, laat staan voor oudere. Zeker als je weet dat we tot 65 of zelfs 67 jaar moeten werken.”

Volgens het ABVV en ACV is het een symptoom van de discrimina­tie die ze ondervinde­n bij de zoektocht naar een vaste job. Een bewering die gelijkekan­sencentrum Unia bevestigt. Muylderman­s erkent dat het voor die groep niet evident is om aan een job te geraken. “Maar interimarb­eid kan net een opstapje zijn naar een vast contract. Wie daar geen beroep op doet, beknot zijn kansen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium