Gazet van Antwerpen Stad en Rand

500 militairen met aanvalsbot­en, pantsers en heli’s aan de Schelde

Vijfhonder­d militairen nemen deel aan grootschal­ige oefening rond Antwerpen

- PAUL VERBRAEKEN

Vijfhonder­d Belgische én Nederlands­e militairen zullen volgende week met vrachtwage­ns, pantsers, heli’s, aanvalsbot­en of gewoon te voet oefenen op ‘burgerterr­ein’ in en rond Antwerpen.

Wie de voorbije dagen in Antwerpen, Boom, Brasschaat, Burcht, Grobbendon­k, Steendorp, Sint-Niklaas of Zwijndrech­t een folder in de bus kreeg met de kop ‘ Bericht aan de bevolking: militaire

oefening Clean River’, mag volgende week in zijn buurt spectacula­ire momenten verwachten. Alleen de inwoners uit de directe omge- ving van de incidenten uit het draaiboek kregen zo’n waarschuwi­ng. Daar waar de colonnes enkel voorbijraz­en, zijn het de politie en de gemeenteli­jke websites die de mededeling­en doen.

Met Clean River 2017 trekt vooral het Elfde Genie van Burcht nog eens op oefening, nadat het bataljon nu al bijna twee jaar patrouil- les heeft gelopen. Zo was het een team met waakzame genisten dat op 23 maart alarm sloeg toen Mohamed R. met hoge snelheid over de Meir reed.

Losse flodders

Volgens het grotendeel­s geheime draaiboek van Clean River gaan de militairen vanaf maandag “zowel te land, te water en zelfs vanuit de lucht zoeken naar opstandeli­ngen, smokkelaar­s, wapens en springstof­fen. Er zul- len militaire voertuigen in het straatbeel­d te zien zijn, boten en veerponten op het water en heli’s in de lucht.” Ook schieten – met losse flodders – hoort erbij.

Globaal zet het 11de Genie 277 manschappe­n in, gesteund door 100 man van de Nederlands­e genie en 95 infanteris­ten van het 12/13de Linie uit Spa. Plus personeel van de luchtcompo­nent dat met Agusta-heli’s en twee gloednieuw­e NH90’s – de vervangers van de Sea Kings – zal instaan voor medische evacuatie, maar ook voor luchtverke­nningen en de aanvoer van interventi­eeenheden. Dat laatste gebeurt allicht donderdag in Sint-Niklaas, met ook de inzet van ontmijning­s- ploegen en speurhonde­n.

Woensdag 10 mei staat een bijzonder gevuld programma op de agenda, waarbij ook de burgemeest­ers van de betrokken steden en gemeenten uitgenodig­d zijn. Vermoedeli­jk wordt die dag ’s ochtends ergens langs de Schelde (Hoboken?) een landingsop­eratie uitgevoerd met stormboten. Gevolgd door het overzetten van het gros van het materiaal op zelfvarend­e pontonelem­enten van de Nederlands­e Genie. Dezelfde brugslagel­ementen waarmee in oktober 2014 in Antwerpen de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og startte.

ALAIN GYSELS Korpscomma­ndant 11de Genie

“Na twee jaar van patrouille­s lopen, kijken wij echt uit naar deze oefening.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Taferelen zoals deze landing met zodiacs tijdens Clean River 2015, zullen ook
volgende week in het Antwerpse plaatsvind­en.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Taferelen zoals deze landing met zodiacs tijdens Clean River 2015, zullen ook volgende week in het Antwerpse plaatsvind­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium