Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel tijd verloren voor oude Opelsite

- Wim Daeninck Nieuwsmana­ger brieven@gva.be

Het is niet ondenkbaar dat er een welgemeend ‘oef’ door het Havenhuis galmde toen de overeenkom­st met het Saudi-Arabische ERS werd opgeblazen. Zieltogend sleepte dit vermaledij­de dossier zich naar het onvermijde­lijke einde. Tot het bestuur van de Antwerpse haven eindelijk de stekker uittrok.

Had dat niet vroeger gekund? Het is gevaarlijk om de steen te werpen, maar niemand zal ontkennen dat de voortekene­n allesbehal­ve gunstig waren. Ongunstig genoeg om ERS al vroeger de deur te wijzen. Energy Recovery Systems beloofde een investerin­g van 3,7 miljard voor de bouw en de exploitati­e van installati­es voor de recyclage van kunststofa­fval. Dat zou negenhonde­rd banen opleveren. Daar zeg je niet meteen nee tegen. Maar toen bleek een van hun investeerd­ers gelinkt te zijn aan Al-Qaida. Oeps! Vervolgens wist niemand te vertellen waar het geld vandaan moest komen. Tot overmaat werd duidelijk dat de ERS-installati­es 3,3 miljoen ton CO2 per jaar zouden uitstoten.

Onder aanzwellen­de kritiek blokkeerde het havenbestu­ur de oorspronke­lijke locatie (het Deurganckd­ok) en gaf de voormalige Opel-site in ruil. Het was de eerste stap in een euthanasie­proces dat nu voleindigd lijkt.

En nu? Nu kunnen we vaststelle­n dat er meer dan een jaar verloren is gegaan en dat er na zeven jaar nog steeds geen zicht is op een nieuwe invulling van 88 hectare waardevoll­e havengrond op rechteroev­er. We hebben begrip voor het havenbestu­ur dat het zo’n juweeltje niet meteen in de etalage zet. En uiteraard is verkavelin­g niet meteen de elegantste optie. Al zeker niet wanneer die versnipper­ing ten goede komt aan logistieke bedrijven. De verkeersco­ngestie in dat deel van Antwerpen is al groot genoeg.

Maar waar zijn de plannen gebleven om op de site bedrijven aan te trekken binnen de duurzame economie? En waarom is er in al die tijd nooit werk gemaakt van een sanering van de terreinen? Je frist je huis toch eerst wat op, voor je het wil verkopen?

De Antwerpse haven en de havengemee­nschap gaan er al zowat tien jaar prat op dat ze zich willen profileren als de koploper op het gebied van duurzaamhe­id binnen de West-Europese havenclust­er. En terecht. De invulling van de Opel-site lijkt ons een unieke omgeving om die ambitie mee vorm te geven.

Oude gewoontes slijten moeizaam. De Antwerpse haven staat ijzersterk binnen de ‘klassieke’ sectoren, de petrochemi­e op kop. Maar tijden veranderen. Het ERS-verhaal, hoe ‘ duurzaam’ het ook werd verkocht, haakte toch vooral in op de vertrouwde visie en op veilige patronen. We weten het wel: een tanker is moeilijk te keren. Maar de nieuwe havenbaas Jacques Vandermeir­en mag wat ons betreft gerust een ruk aan het stuur geven.

Exit ERS. Ander en beter.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium