Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bompa grijpt te veel naar de fles

Handleidin­g moet alcoholmis­bruik bij ouderen terugdring­en

-

Een op de vier Vlamingen boven de 55 jaar drinkt dagelijks en dat is ook te merken in lokale dienstence­ntra. De cafetaria is er vaak het populairst, met dronken gasten als gevolg.

Een kwart van de Vlamingen tussen 55 en 75 jaar drinkt dagelijks. Tien jaar geleden was dat een op de acht. Van alle leeftijdsg­roepen drinken 55- tot 65-jarigen het meest, en dan vooral de mannen. Een op de vijf mannelijke drinkers van die leeftijd heeft een alcoholpro­bleem en verzet meer dan 21 glazen per week. Na een eerste algemene campagne richt het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en Drugs (VAD) zich nu ook op dienstence­ntra. Daar komen ouderen uit het rusthuis, maar ook senioren die nog thuis wonen, dagelijks samen. In de cafetaria vloeit de drank soms rijkelijk. “Er is een groeiende behoefte in de sector van de ouderenzor­g om aandacht te besteden aan alcohol”, zegt Joke Claessens van VAD. “Daar spelen we op in. Vroeger dacht men: ach, onze mensen zijn al zo oud, het kan geen kwaad meer. Nu groeit het besef dat de negatieve impact op de gezondheid groot is.”

Goedkope cafetaria

Geen moment te vroeg, zegt An Haekens, die als psychiater ouderen met een verslaving behandelt. Sommige senioren denken dat ze met de jaren beter alcohol verdragen. Maar de effecten zijn net groter op oudere leeftijd. Ouderen breken alcohol minder snel af en ze nemen vaker medicatie, waardoor ze een groter risico lopen op bijwerking­en. “Niet alleen in dienstence­ntra is meer aandacht nodig voor het probleem”, zegt Haekens. “Nergens is alcohol zo goedkoop als in de cafetaria van rusthuizen.” De nieuwe handleidin­g legt geen verplichti­ngen op. Vrijwillig­ers, personeel en de senioren moeten wel bewuster leren omgaan met alcohol. In De Sleutel in Lubbeek gingen ze al aan de slag. Omdat het nodig was. “In de cafetaria kregen we in het verleden te maken met mensen die echt te veel dronken, of zelfs dronken binnenkwam­en”, zegt verantwoor­delijke Wendy Van de Velde. “Er staat nu expliciet in de contracten met vrijwillig­ers dat zij tijdens hun shift zelf niet mogen drinken, om het goeie voorbeeld te geven.”

Wie herhaaldel­ijk die regel overtreedt, wordt geweerd. Deze zomer komt er in Lubbeek bovendien een alcoholvri­j aperitief op de kaart. En er was een infosessie over standaardg­lazen. Dat een kleine hoeveelhei­d wijn – tien centiliter – evenveel alcohol bevat als een biertje, verbaasde veel senioren. “Ze weten nu: na twee zware bieren hou ik het beter bij water.” JONAS MAYEUR

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? In Lubbeek krijgen senioren nu alcoholvri­je aperitieve­n.
FOTO DIRK VERTOMMEN In Lubbeek krijgen senioren nu alcoholvri­je aperitieve­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium