Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht onder druk

Verschil nog 1 punt: drie goals van Izquierdo en zege van Club Brugge nopen paars-wit tot winst tegen Zulte Waregem

-

Voorstel: Ethan Horvath poetst voor de rest van het seizoen de schoenen van José Izquierdo. Bijna had het bizarste doelpunt uit deze competitie Club Brugge definitief uit de titelstrij­d gegooid, maar daar besliste de Gouden Schoen anders over. Drie doelpunten, in de versterkte burcht die Charleroi is. Het verschil met Anderlecht is na een negen op negen voorlopig nog maar één punt.

Michel Preud’homme stond wat verweesd te kijken langs de zijlijn. Hé? Wat nu? De Brugse trainer had het na 36 opeenvolge­nde wedstrijde­n eindelijk over zijn hart gekregen om Ludovic Butelle naar de bank te verwijzen. Zijn flater en onzekere optreden tegen Zulte Waregem waren de druppel. “Hij heeft een gebrek aan vertrouwen”, verklaarde Preud’homme. “Het is mijn keuze om Ethan in de basis te zetten.” Ethan, dat is Ethan Horvath. Wintertran­sfer, overgekome­n van het Noorse Molde, 21 jaar en sinds gisteren de eerste Amerikaan ooit die officiële minuten gespeeld heeft voor Club Brugge. Horvath zou volgend seizoen mits een goede voorbereid­ing Butelle sowieso naar de bank verwijzen, waarom hem dan niet vroeger brengen en je vaste doelman zonder vertrouwen naar de bank verwijzen? Horvath deed het voor rust dan ook aardig. Bracht het spel snel op gang, kon ook goed overweg met de bal aan de voet. Keeperspro­bleem? Opgelost, zo leek het wel.

Volledig stadion verbaasd

Tot Horvath dat ene ding deed waar Preud’homme op voorhand voor huiverde: flateren. En hoe. Eén minuut was de tweede helft ver toen de Amerikaan gevat tussenkwam op de doorgebrok­en Pollet. Hij keek waar hij de bal kwijt kon, legde hem op de grond en zette een pass achteruit. Alsof het een vrije trap betrof. Dat was het niet. En dat had Pollet door. De spits stelde zich recht, sprintte naar de bal en tikte de bal in doel. Horvath met de armen wijd, vertwijfel­ing op de tribunes, de spelers van Charleroi die naar ref Jonathan Lardot liepen met de vraag of het doelpunt geldig was. Is dit nu echt gebeurd? Euh, ja. Het hevige protest van Horvath nadien had geen baat meer. Hé? Wat nu?, keek Preud’homme nog steeds toe. “Hij hoorde een fluitsigna­al”, verklaarde Preud’homme na de wedstrijd de bizarre actie van zijn doelman. “Een fluitsigna­al voor een fout op Jelle Vossen. Daarom deed hij dat.” Horvath zelf mocht na de wedstrijd zijn versie van de feiten niet geven, maar zijn ploegmakke­rs beaamden het verhaal van het fluitsigna­al. Claudemir: “Ik heb het ook gehoord.” Of Stefano Denswil: “Ik hoorde ook iets. Voor het hele stadion begon te klappen en ik me afvroeg wat er aan de hand was.” Club gaf zo de 0-1-voorsprong zomaar weg. Een wedstrijd in Charleroi is nooit een kansenfest­ival en dat was het gisteren in de eerste helft ook niet. Club was dominant, maar creëerde weinig. Het doelpunt van Izquierdo helemaal op het eind – knappe assist van Rotariu na een vlotte aanval – kwam als geroepen. Dat doelpunt moest je koesteren. Maar dat gebeurde dus niet. Horvath gaf de voorsprong weg, de broodnodig­e zege plots weer een pak moeilijker. Hoe zou je deze opdoffer omkeren? Door te teren op je genie. José Izquierdo: één minuut na de flater van Horvath stelde hij alweer orde op zaken. Heerlijk doorsteekb­alletje van Claudemir – dat hij en niet Simons mocht starten was een meer dan correcte keuze – en kassa. 2-1. Horvath gered. Die herpakte zich door nog een paar mooie pogingen van een drukkend Charleroi te keren, maar uiteindeli­jk was het finale applaus opnieuw voor Izquierdo. De Colombiaan profiteerd­e na een lange bal optimaal van geklungel bij de Carolo’s en prikte zijn derde binnen. Zijn eerste hattrick in Brugse loondienst. De helft van de ploeg liep naar Izquierdo om hem te felicitere­n. De andere helft omhelsde de man die de lange bal had verstuurd: Ethan Horvath. Thank you, Joske, dacht die diep vanbinnen. “We wilden hem na zijn flater allemaal helpen”, wou Claudemir, een van de omhelzers, nog kwijt. “Als hij dit snel vergeet, dan wint hij vlugger zijn vertrouwen terug. Want hij keepte verder wel goed.” Dat was ook de finale conclusie van Preud’homme. “Ik ben tevreden over hem.” En over het feit dat de titelstrij­d voor Club Brugge nog lang niet voorbij is. GUILLAUME MAEBE