Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie gelooft die smokkelaar­s nog?

Verenigde Naties prikken valse beloftes aan vluchtelin­gen door

- YVES DELEPELEIR­E

Hoe waarschuw je vluchtelin­gen voor de leugens van smokkelaar­s, wanneer zij alleen smokkelaar­s vertrouwen? De Verenigde Naties komen met een tegenoffen­sief. Met hulp van de diaspora, Facebook en radio.

Naarmate het voor migranten moeilijker werd om Europa te bereiken of de Balkanrout­e te nemen, boden smokkelaar­s vorig jaar de meest krankzinni­ge ‘reizen’ aan: met een jetski of zelfgemaak­te duikboot vanuit Marokko naar Spanje varen (4.000 euro) of een vlucht nemen naar Brazilië (geen visum nodig) om dan via buurland Frans-Guyana makkelijk Frankrijk binnen te raken. “Die exotische aanbieding­en ruimden snel plaats voor een geoliede smokkelbus­iness”, zegt Melita H. Sunjic. “Dat verbaasde nog het meest: met welk recordtemp­o criminele netwerken in het gat zijn gedoken.”

Sunjic staat aan het hoofd van de dienst ‘Communicat­ing with Communitie­s’ bij de VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHRC in Wenen. Ze begeleidde vorig jaar een uniek onderzoek. Tien maanden lang volgde een klein team talloze accounts en groepen op Facebook om beter te begrijpen hoe smokkelaar­s en vluchtelin­gen elkaar vinden, met welke problemen vluchtelin­gen voor, tijdens en na hun reis worden geconfront­eerd en door welke leugens ze zich hebben laten verleiden, waardoor hun ‘ Europese droom’ een nachtmerri­e werd.

Het onderzoek wordt voortgezet door het Europese ondersteun­ingsbureau voor asielzaken (EASO). Intussen wil UNHCR de verzamelde informatie gebruiken om dit jaar nog met Europees geld een grootschal­ige campagne voor Syrische, Iraakse en Afghaanse vertrekker­s op poten te zetten. Het doel is even eenvoudig als moeilijk: de propaganda van de smokkelaar­s counteren.

Vertel het échte verhaal

Telling the real story, zegt Sunjic. Dat de overtocht helemaal niet veilig is. Dat niet iedereen hier asiel krijgt. Of dat niet elke Afghaan van de Duitse overheid een vriendin krijgt. “Wij willen niemand overtuigen om niet meer te vluchten”, zegt Sunjic. “We willen alleen dat mensen een geïnformee­rde keuze maken.”

Hoe doe je dat, vluchtelin­gen van de waarheid overtuigen wanneer ze alleen de leugens van smokkelaar­s geloven, hulporgani­saties zoals UNHCR wantrouwen en zelfs gruwelbeel­den op Afghaanse media afdoen als “overheidsp­ropaganda”? Ook de diaspora helpt niet bepaald om de waarheid te verspreide­n, want wie mislukt, durft dat niet aan zijn familie thuis te vertellen. Daardoor blijven er droombeeld­en over Europa circuleren.

“Klopt”, zegt Sunjic. “Net daarom is het nodig om vluchtelin­gen bij onze informatie­campagne te betrekken. Alleen zij kunnen hun landgenote­n overtuigen, door zowel hun positieve als negatieve ervaringen te delen.”

Syriërs en Irakezen gaan vooral op sociale

media op zoek naar informatie. Met een eigen Facebookac­count hoopt UNHCR hen te helpen om geruchten van waarheid te onderschei­den. Voor de input doet ze een beroep op Arabische vips, zoals atleten en muzikanten. “Mensen die in die gemeenscha­p nog vertrouwen genieten”, zegt Sunjic, “en die de boodschap kunnen verspreide­n: vertrouw smokkelaar­s niet.”

Radio voor Afghaanse vaders

De meeste Afghaanse vertrekker­s hebben niet eens een smartphone op zak, voor hen is Facebook geen geschikt informatie­kanaal. Bovendien worden ze meestal door hun vaders vooruitges­tuurd. Sunjic: “Het zijn de vaders die we moeten bereiken, zelfs in afgelegen gebieden. Dat kan via de radio, nog altijd het populairst­e medium. We onderhande­len momenteel met een radiostati­on om in het Pashtu en Dari een in-

formatiepr­ogramma uit te zenden, met de mogelijkhe­id voor Afghanen om in te bellen, vragen te stellen en ervaringen te delen.”

“Het échte verhaal vertellen werkt”, zegt Sunjic. “We hebben het al in de Hoorn van Afrika gedaan, waar de nood aan informatie bij Somaliërs en Eritreeërs nog groter is omdat de routes er nog gevaarlijk­er en duurder zijn.” UNHCR verzamelde getuigenis­sen, zoals die van de 27-jarige Filmon die werd ontvoerd en verkocht, en laat die aan zo veel mogelijk mensen zien. Online bereiken die verhalen 700.000 mensen per maand. In de vluchtelin­genkampen wordt er druk over gepraat. “Meer en meer mensen begrijpen dat Europa niet noodzakeli­jk de oplossing is en nemen initiatiev­en om het leven in de kampen te verbeteren.”

Daarmee droogt de migratiest­room nog niet op. “De migratiedr­uk blijft groot. Zo- lang er oorlog in de wereld is, zullen mensen willen blijven vertrekken.”

Smokkelvri­enden op Facebook

Zolang er weinig legale wegen naar Europa zijn, zullen ook smokkelaar­s gouden zaken doen. Tijdens zijn onderzoek op sociale media stootte UNHCR op honderden accounts van smokkelaar­s. Soms zitten ze al 25 jaar in het vak en lijken ze zelfs dikke vrienden. Elke week deelde UNHCR zijn info met Interpol.

Vincent Cochetel, directeur van het UNHCR’s Bureau voor Europa, is kritisch. “Het feit dat week na week dezelfde smokkelnet­werken dezelfde “aanbieding’ konden plaatsen, doet twijfel rijzen over de vastberade­nheid van sommige landen om de smokkelbus­iness effectief te verslaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Deze video gaat al maanden viraal en toont hoe een smokkelaar migranten met een wapen dwingt om aan boord van een bootje te gaan.
FOTO RR Deze video gaat al maanden viraal en toont hoe een smokkelaar migranten met een wapen dwingt om aan boord van een bootje te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium