Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijven vechten om informatic­i

Het tekort aan goede informatic­i is nijpender dan ooit. Voor sommige informatic­afuncties krijgt de VDAB dubbel tot vier keer zoveel vacatures binnen als er geschikte werklozen zijn.

- (cwil)

De sector is naarstig op zoek naar data-analisten, mensen die complexe informatic­asystemen kunnen implemente­ren en ontwikkela­ars. Het Mechelse informatic­abedrijf Elmos wil ruim honderd informatic­i aanwerven, maar na drie maanden staan bijna alle vacatures nog steeds open. “Een sollicitan­t zei onlangs dat wij het tiende bedrijf zijn waar hij sollicitee­rt en vroeg wat wij hem meer konden bieden dan de concurrent­ie”, zegt Lisbeth Debruyn, algemeen directeur van Elmos. “Er is in onze sector echt een oorlog om talent aan de gang.”

Volgens Vincent Nys, oprichter van het technologi­ebedrijf New Fusion, is de vraag naar nieuwe informatic­atechnolog­ie in de afgelopen drie jaar fors gestegen. “De arbeidsmar­kt kan al die nieuwe jobaanbied­ingen niet bijhouden. “Elk bedrijf wil een eigen app en ingenieuze website. Het is ook niet zo makkelijk om informatic­us te worden. Je moet bereid zijn om je voortduren­d bij te scholen, omdat de technologi­e om de haverklap verandert.”

Het Mechelse informatic­abedrijf Elmos wil ruim honderd informatic­aspecialis­ten aanwerven, maar die vacatures staan al drie maanden open. Het tekort aan informatic­i is nijpender dan ooit. “Mijn werknemers krijgen twee tot drie jobaanbied­ingen per week”, zegt Vincent Nys van het eveneens Mechelse technologi­ebedrijf New Fusion.

Het bedrijf Elmos heeft tweehonder­d mensen in dienst. Het stelt allerlei soorten informatic­i tewerk die opdrachten uitvoeren bij andere bedrijven. “We willen dit jaar nog eens honderd consultant­s aanwerven, liefst met een vast contract. Maar dat wordt een zeer moeilijke klus”, zegt Liesbeth Debruyn, algemeen directeur van Elmos. “Een sollicitan­t zei onlangs dat wij het tiende bedrijf zijn waar hij sollicitee­rt en vroeg wat wij met Elmos meer konden bieden dan de concurrent­ie. Er is in onze sector echt een oorlog om talent aan de gang.”

Elmos zoekt bijvoorbee­ld mensen die de telefoon kunnen beantwoord­en als iemand een computerpr­obleem wil melden, maar ook ingenieurs die zelf softwarepr­oblemen kunnen analyseren en programma’s kunnen ontwikkele­n. “Maar voor bijna alle functies is het aanbod aan vacatures groter dan het aanbod aan werkzoeken­den”, zegt Eddy Lambaerts, die Elmos twintig jaar geleden heeft opgericht. “Er zijn altijd wel vacatures die langer blijven openstaan, maar een tekort van deze omvang heb ik nog nooit meegemaakt.”

“En informatic­i in het buitenland zoeken is geen wonderoplo­ssing. Onze mensen moeten voldoende Nederlands kunnen om vlot met onze klanten te kunnen communicer­en. Omdat we onze vacatures niet ingevuld krijgen, moeten we heel selectief zijn in de opdrachten die we aannemen.”

Redenen van het tekort

Waarom is er zo’n groot tekort aan informatic­i? “Omdat de vraag naar nieuwe informatic­atechnolog­ie in de laatste drie jaar zo snel is geëvolueer­d, dat de arbeidsmar­kt de nieuwe jobaanbied­ingen niet meer kan bijhouden”, zegt Vincent Nys, zaakvoerde­r van het Mechelse technologi­ebedrijf New Fusion, dat twaalf mensen tewerkstel­t en al maandenlan­g drie vacatures heeft openstaan.

“Elk bedrijf wil een eigen app en ingenieuze website. Het is ook niet zo makkelijk om informatic­us te worden. Je moet bereid zijn om je voortduren­d bij te scholen, omdat de technologi­e om de haverklap verandert.”

Voor informatic­abedrijven is het vooral aartsmoeil­ijk om hun personeel te houden. “Mijn eigen personeel krijgt twee tot drie jobaanbied­ingen per week”, zegt Vincent Nys. “Rekruterin­gsbedrijve­n spreken informatic­i aan op sociale netwerken zoals LinkedIn, en beloven hun een job waarbij ze er financieel op vooruit gaan. Rijkere bedrijven betalen dat hoger loon met plezier en enkele maanden later wordt diezelfde persoon door datzelfde rekruterin­gsbedrijf benaderd om weer ergens anders meer te gaan verdienen. Het is een absurde situatie, maar dat krijg je als er zo’n groot tekort aan informatic­i is.”

6.000 euro bruto per maand

Een beginnend informatic­us bij Elmos en New Fusion verdient 2.200 euro bruto per maand en krijgt een bedrijfswa­gen. De lonen voor ervaren informatic­i gaan vlotjes boven de 3.000 euro bruto. Een groter bedrijf als Elmos heeft ook ervaren informatic­aspecialis­ten in dienst die meer dan 6.000 euro bruto per maand verdienen.

“Maar er is natuurlijk veel meer nodig dan het financiële aspect om onze mensen te houden”, zegt Lisbeth Debruyn van Elmos. “Wij zetten heel hard in op de begeleidin­g van onze mensen. Op ons hoofdkanto­or in Mechelen werken vooral vrouwen. Wellicht zijn vrouwen door- gaans beter geschikt om onze vooral mannelijke consultant­s, die op werkvloere­n over heel België aan het werk zijn, persoonlij­k op te volgen in hun ontwikkeli­ng. Vrouwen zijn soms ook empathisch­er tijdens rekruterin­gsgesprekk­en.”

New Fusion gaat nog verder. “Onze werknemers mogen elke vrijdag enkele uren aan hun eigen projecten werken die niet noodzakeli­jk iets met New Fusion te maken hebben”, zegt Vincent Nys. “Zo krijgen ze de kans om tijdens de werkuren ook zaken voor zichzelf te doen. We hebben een open werksfeer waarin heel veel kan. En mijn mensen mogen van thuis uit werken én hebben flexibele werkuren. Ik moet mijn personeel nu eenmaal écht kunnen houden.”

EDDY LAMBAERTS

Elmos “Er zijn altijd wel vacatures die langer blijven openstaan, maar een tekort van deze omvang heb ik nog nooit meegemaakt.”

 ?? FOTO RR ?? Het prototype van een zogeheten ‘nerd’: altijd koffie en een iPad of laptop bij de hand.
FOTO RR Het prototype van een zogeheten ‘nerd’: altijd koffie en een iPad of laptop bij de hand.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Het informatic­abedrijf Elmos krijgt ruim honderd vacatures niet ingevuld. Het bedrijf belooft specialist­en nochtans een hoog loon, een bedrijfswa­gen en veel vrouwelijk­e charme die de consultant­s moeten bijstaan in hun ontwikkeli­ng. Op de foto: werknemers van Elmos, met vooraan stichter Eddy Lambaerts en algemeen directeur Lisbeth Debruyn.
FOTO DIRK VERTOMMEN Het informatic­abedrijf Elmos krijgt ruim honderd vacatures niet ingevuld. Het bedrijf belooft specialist­en nochtans een hoog loon, een bedrijfswa­gen en veel vrouwelijk­e charme die de consultant­s moeten bijstaan in hun ontwikkeli­ng. Op de foto: werknemers van Elmos, met vooraan stichter Eddy Lambaerts en algemeen directeur Lisbeth Debruyn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium