Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het zijn idealisten, geen zware criminelen”

Antwerpse artiesten voeren actie voor vrijlating leden Trekt Uw Plant

- JORIS VAN DER AA

Een twintigtal sympathisa­nten van cannabiscl­ub Trekt Uw Plant vzw, onder wie artiesten als Nigel Williams, Jeron Dewulf en Slongs Dievanongs, hebben gisteren actie gevoerd aan het Antwerpse justitiepa­leis.

De actievoerd­ers vragen de vrijlating van de drie leden van Trekt Uw Plant (TUP) die vrijdag werden opgepakt tijdens een grote gerechteli­jke actie tegen de cannabiscl­ub. Volgens het Antwerpse parket zijn er aanwijzing­en dat TUP-voorzitste­r Els V., komiek Manu M. en cannabiste­ler Francesco S. lid zijn van een criminele vereniging die zich bezighoudt met drugshande­l en het witwassen van crimineel geld.

De actie van Nigel Williams en co leverde zoals verwacht niets op. De raadkamer besliste nog voor het protest om de voorlopige hechtenis van de drie verdachten met dertig dagen te verlengen. Tot groot onbegrip van de sympathisa­nten en de familieled­en van de verdachten, die niet begrijpen waarom het Antwerpse parket en de politie zo hard optreden tegen Trekt Uw Plant, dat in het verleden al werd vervolgd, maar vrijgespro­ken. De familie van Francesco S., de cannabiste­ler die met TUP samenwerkt, barstte in tranen uit toen bekendraak­te dat er van een vrijlating voorlopig geen sprake kan zijn.

Lidgeld

Trekt Uw Plant probeert al jaren om een soort legale cannabispr­oductie op te zetten. De vereniging baseert zich op een ministerië­le omzendbrie­f die stelt dat een particulie­r een cannabispl­ant mag bezitten voor eigen gebruik. De leden geven hun cannabispl­ant in beheer bij een teler, die zorgt voor de verzorging van de hennepplan­ten en de oogst van de ‘wiet’ zelf. De leden van de vzw betalen behalve lidgeld, on- geveer 7 euro per gram cannabis. De vzw betaalt de telers ongeveer 4 euro per gram.

Het Antwerpse parket heeft grote twijfels bij het systeem en de werkwijze van de vzw. De speurders tapten maandenlan­g de telefoons af van de kernleden van de vzw. Ze vermoeden dat de organisati­e meer cannabis produceert dan er aan de eigen leden kan worden verstrekt, omdat er aanwijzing­en zijn dat er voorraden worden aangelegd. Bovendien heeft het gerecht ook ernstige vragen bij het feit dat er zeer grote geldbedrag­en van de rekening van de vzw worden afgehaald. Maar volgens de advocaten van de verdachten is er een sluitende verklaring voor de cashverric­htingen. “Die contante verrichtin­gen gebeuren om de telers van de cannabis te betalen”, zegt Ergün Top, advocaat van voorzitste­r Els V. (50). “Die telers willen immers niet per overschrij­ving worden betaald, maar cash. Maar voor elke aankoop is er een betalingsb­ewijs en die komen perfect overeen met de afhalingen die zijn gebeurd. De vzw heeft een perfecte boekhoudin­g en werkt volledig transparan­t. Hoe ze werken, met wie ze werken, daar zijn ze altijd zeer open over geweest. Zij werken niet in het geniep, ze streven geen winstbejag na. Ze werken voor hun leden, om hen kwalitatie­ve cannabis te verstrekke­n die niet via criminele netwerken is verhandeld. Zelfs de politie verwijst soms mensen naar hen door. Daarom kwam deze actie van het gerecht zo hard aan.”

Verjaardag in de cel

“Mijn cliënte is een moeder van vijftig, met een dochter van ne- gen. Zij werkt gewoon voor de vzw, in de veronderst­elling dat ze legaal opereren. Het is zeker niet hun bedoeling om de wet te overtreden. Mijn cliënte heeft al laten verstaan dat het voor haar niet hoeft, als dit de gevolgen zijn. Ze is vandaag jarig, en zit tussen de criminelen in de gevangenis”, zegt Top.

Medicinaal

Ook de actievoerd­ers stellen dat hun aangehoude­n vrienden vooral anderen willen helpen. “Er zijn tweehonder­d mensen die medicinale cannabis krijgen via de vzw. Op doktersvoo­rschrift, omdat cannabis hun pijn verzacht of hun ziekte afremt”, klinkt het. “Deze mensen zijn geen criminelen, maar idealisten. Die gooi je niet zomaar in de cel.”

De discussie of de werkwijze van TUP wel legaal is, moet volgens Top ten gronde gevoerd worden. “Maar het was absoluut niet nodig om zo repressief tegen deze mensen op te treden.”

ERGÜN TOP Advocaat Trekt Uw Plantvoorz­itster Els V. “Mijn cliënte werkt volledig transparan­t, voert een perfecte boekhoudin­g en handelt niet uit winstbejag.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX Slongs Dievanongs en Nigel Williams zijn maar enkele van de sympathisa­nten die de vrijlating vragen van de drie opgepakte leden van cannabiscl­ub Trekt Uw Plant.
FOTO WIM HENDRIX Slongs Dievanongs en Nigel Williams zijn maar enkele van de sympathisa­nten die de vrijlating vragen van de drie opgepakte leden van cannabiscl­ub Trekt Uw Plant.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De familie van verdachte Francesco S. barst in tranen uit als ze horen dat er van een vrijlating voorlopig geen sprake kan zijn.
FOTO WIM HENDRIX De familie van verdachte Francesco S. barst in tranen uit als ze horen dat er van een vrijlating voorlopig geen sprake kan zijn.
 ?? FOTO RR ?? Komiek Manu M.
FOTO RR Komiek Manu M.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium