Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit eerder zo veel chronische spijbelaar­s

- (jvde)

Het aantal leerlingen dat chronisch spijbelt, heeft een nieuwe recordhoog­te bereikt. In het schooljaar 20152016 ging het om 17.505 kinderen, of 1,9% van alle leerlingen. Het deeltijds beroepsond­erwijs spant de kroon met maar liefst 48,5% spijbelaar­s. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) belooft beterschap met haar spijbelact­ieplan.

“Je hebt twee soorten spijbelaar­s”, zegt Stefan Grielens, directeur van CLB’s in het katholieke net. “Jongeren die liever naar het shoppingce­nter gaan dan naar de les, en jongeren die thuisblijv­en om een deel van het huishouden

op zich te nemen.”

Onderligge­nde problemen

“Spijbelen is meer dan het klassieke beeld dat mensen hebben van de luie puber die niet naar school wil”, zegt Grielens. “Vaak zijn er onderligge­nde problemen die niet meteen duidelijk zijn. Hoe langer die aanslepen, hoe groter de kans dat spijbelen een gewoonte wordt en dat jongeren de school verlaten zonder diploma.”

Daarom baren de nieuwste spijbelcij­fers zorgen. 17.505 leerlingen waren in het schooljaar 2015-2016 meer dan dertig halve dagen afwezig, een nieuw record. De cijfers stijgen jaar na jaar.

Voor een deel is dat te verklaren omdat scholen simpelweg beter registrere­n. Maar er is meer aan de hand. Minister Hilde Crevits verwijst zelf naar het jaarversla­g van de CLB’s, waaruit blijkt dat jongeren steeds vaker met complexe gedrags- en psychologi­sche problemen kampen.

Een link met kansarmoed­e is ook nooit veraf. Vaak gaat het om leerlingen met laagopgele­ide of werkloze ouders, jongeren met een migratieac­htergrond of kinderen die opgroeien in een eenouderge­zin. “Ze blijven bijvoorbee­ld thuis om op de kleinere broertjes of zusjes te letten”, zegt socioloog Gil Keppens, die aan de VUB onderzoek voert naar spijbelen. “Die leerling krijgt dan strafstudi­e, voelt zich nog slechter en gaat nog meer spijbelen.”

Toch neemt het fenomeen ook in het lager onderwijs toe. Eén op de tweehonder­d leerlingen was daar vorig schooljaar problemati­sch afwezig. Een kind van 10 jaar beslist niet in zijn ukkie om te spijbelen, dus daar is het bijna altijd op aansturen van de ouders. Scholen proberen daarop in te spelen door zich meteen naar de ouders te richten.

Sinds dit schooljaar moeten scholen al na vijf halve dagen afwezighei­d het CLB inschakele­n. Een maatregel uit het spijbelact­ieplan van Crevits, dat ze twee jaar geleden voorstelde. Volgens de minister is het nu nog te vroeg om de effecten van dat plan in de cijfers te zien. “Voorzichti­ge eerste indicaties in december waren wel hoopgevend”, zegt haar woordvoers­ter.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Hilde Crevits.
FOTO KRIS VAN EXEL Hilde Crevits.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium