Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Helpen is geen kinderarbe­id, helpen is normaal”

Vlaanderen toont met ludieke actie ongenoegen over strenge controles

- WERNER ROMMERS

De arbeidsins­pectie krijgt heel Vlaanderen over zich heen. Die zou een echtpaar van wie de tienjarige zoon een handje toestak op een braderie, hebben beschuldig­d van kinderarbe­id. Ook bevoegd staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) haalt uit naar zijn eigen ambtenaren. “Dat kinderen hun ouders helpen is net leerrijk en niet meer dan normaal.” Pedagogen geven hem (deels) gelijk.

Een echtpaar dat auto’s verkoopt neemt met een kraam deel aan een braderie in het centrum van Tongeren. Terwijl ze hun standje opzetten, komt de arbeidsins­pectie al tussenbeid­e. “De inspecteur­s hadden naar eigen zeggen gezien hoe onze tienjarige zoon Matteo mee de stand opzette en de ijskast met drank vulde. Ze vonden dat kinderarbe­id”, zegt mama Greet Lenaerts. “De werkelijkh­eid is veel minder straf: onze zoon verveelde zich, wilde iets omhanden hebben en heeft dan een tijdje meegeholpe­n. Hoop en al een kwartier. Ik probeerde dat de inspecteur­s ook uit te leggen, maar ik werd telkens weer brutaal de mond gesnoerd. Net als mijn man, die erg boos werd omwille van de botte manier waarop de controle verliep. Ook mijn zoontje was compleet de kluts kwijt.”

“Deel van opvoeding”

Het incident van afgelopen weekend maakte overal veel reacties los. Op sociale media kreeg de arbeidsins­pectie er al fors van langs, omwille van dergelijke “wereldvree­mde” en “absurde” controles. Velen herkennen zich dan ook in het beeld: ze hebben als kind thuis of bij familie ook geregeld een handje toegestoke­n. Wat toch “enorm leerrijk was”, klinkt het. Het helpen van hun ouders heeft hen “gemaakt tot wie ze vandaag zijn geworden”.

En ook staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) – die als kind geregeld hielp op de boerderij van zijn grootouder­s – reageert verbolgen op de controle op kinderarbe­id. In enkele berichten op Twitter beklemtoon­de hij gisteren dat zulke controles op kinderarbe­id “geen prioriteit” kunnen zijn voor zijn inspectied­iensten. “Dat kinderen occasionee­l meehelpen, thuis of in de zaak van hun ouders, is de normaalste zaak van de wereld. Het is deel van hun opvoeding”, zegt De Backer, die een ‘tegencampa­gne’ op sociale media lanceerde met de hashtag #helpenisno­rmaal.

“Controle blijft nodig”

Pedagoog Bert Smits geeft de staatssecr­etaris grotendeel­s gelijk. “Het is zeker een goede zaak dat kinderen tal van ervaringen opdoen, zaken aanleren, besef krijgen over hoe bijvoorbee­ld de zaak van hun ouders werkt en wat daar allemaal bij komt kijken”, aldus Smits. “Het zijn allemaal zaken die de opvoeding van je kinderen verrijken en het maakt dat ze met meer bagage naar de wereld kijken.”

Maar er zijn uiteraard grenzen, zegt Smits. “Kinderen moeten nog altijd voldoende tijd hebben voor spel, sport en ontspannin­g. Het kan echt niet dat ouders de opvoeding van hun kinderen zouden beperken tot meehelpen. Om die reden zal controle op kinderarbe­id vermoedeli­jk toch ook nog altijd meer dan nodig blijven.”

PHILIPPE DE BACKER Staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding (Open Vld) “Dat kinderen occasionee­l meehelpen, thuis of in de zaak van hun ouders, is de normaalste zaak van de wereld. Het is deel van hun opvoeding.”

 ??  ?? Onder de hashtag #helpenisno­rmaal regende het reacties op sociale media van verbolgen bekende en minder bekende Vlamingen.
FOTO'S TWITTER
Onder de hashtag #helpenisno­rmaal regende het reacties op sociale media van verbolgen bekende en minder bekende Vlamingen. FOTO'S TWITTER
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Robert Botta en zijn vrouw Greet Lenaerts werden op de markt in Tongeren door de arbeidsins­pectie stevig op de vingers getikt omdat hun tienjarige zoon Matteo het kraam hielp opzetten.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Robert Botta en zijn vrouw Greet Lenaerts werden op de markt in Tongeren door de arbeidsins­pectie stevig op de vingers getikt omdat hun tienjarige zoon Matteo het kraam hielp opzetten.
 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium