Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loonverlie­s voor luie politici

Opvoeren aanwezighe­idscontrol­es is maatregel na schandalen rond intercommu­nales

- SIMON ANDRIES

Om hun volle loon te krijgen, zullen federale parlements­leden in de toekomst meer moeten doen dan één keer per week aanwezig zijn op de grote, plenaire vergaderin­g. Ook hun aanwezighe­id in de kleinere commissies zal straks in rekening genomen worden. Voor minder actieve parlements­leden als een Bart De Wever, Wouter Beke of Elio Di Rupo dreigt loonverlie­s.

‘Meer loon naar werken’ is de nieuwe filosofie in het federale parlement. Vandaag kunnen de parlements­leden in principe één keer per week op het stemknopje komen duwen in de plenaire vergaderin­g en hebben ze hun centen verdiend. In de toekomst zal dat niet meer volstaan om het volledige parlementa­ire loon te krijgen. De parlements­leden zullen ook op 80% van de stemmingen in de kleinere commissiev­ergadering­en aanwezig moeten zijn. Indien niet, verliezen ze een deel van hun loon. Hoeveel precies? Dat moet nog afgesproke­n worden.

“De plenaire vergaderin­g op donderdag is vooral belangrijk voor de media-aandacht, maar daar wordt weinig echt parlementa­ir werk geleverd. Dat mag niet volstaan voor een volledige parlementa­ir wedde”, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep Politieke Vernieuwin­g. “Het is de bedoeling om nu ook het belangrijk­e commissiew­erk in rekening te nemen en de afwezighei­d te bestraffen.”

Publiparts­chandaal

Voor het merendeel van de parlements­leden is de nieuwe regeling geen probleem. Maar voor politici die de commissies vaak links laten liggen – denk vooral aan drukbezett­e partijvoor­zitters als Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V) of Elio Di Rupo (PS) – kan het wel degelijk gevolgen hebben. “Zij kunnen wel nog een officiële vervanger sturen, maar zullen sowieso meer discipline aan de dag moeten leggen dan vroeger”, zegt Vermeulen.

De verplichte aanwezighe­id in de commissies is een van de eerste successen van de werkgroep Politieke Vernieuwin­g. Die werd opgericht na de politieke schandalen rond de schimmige intercommu­nales Publifin en Publipart en de losse politieke zeden die daarbij aan het licht kwamen. Ook over de hoogte van de parlementa­ire lonen wordt nu nog gedebattee­rd in de werkgroep. Voor het loon van de parlements­leden zelf ziet de werkgroep niet meteen een probleem. Wel voor de speciale functies, zoals de commissiev­oorzitters of de fractielei­ders. Die krijgen nu een pak meer.

Ook Bracke moet inleveren

En last but not least: het loon van Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA). Binnenkort doet de deontologi­sche commissie een uitspraak over zijn bijbaantje in de adviesraad van telecomreu­s Telenet en het loon dat daarmee gepaard gaat. Bracke is nu al de bestbetaal­de politicus van het land met een jaarloon dat de 290.000 euro van premier Charles Michel (MR) ver overstijgt. Dat mag voor N-VA, CD&V én Bracke zelf gerust wat minder zijn. “We gaan het loon van de Kamervoorz­itter in verhouding brengen met de andere parlemente­n in binnen- en buitenland”, zegt Vermeulen. Lees: het loon van Bracke gaat straks fors naar beneden.

BRECHT VERMEULEN Voorzitter werkgroep Politieke Vernieuwin­g “Drukbezett­e partijvoor­zitters kunnen wel nog een officiële vervanger sturen, maar zullen sowieso meer discipline aan de dag moeten leggen dan vroeger.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ook het loon van Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (NVA), de bestbetaal­de politicus van het land, gaat binnenkort fors naar beneden.
FOTO BELGA Ook het loon van Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (NVA), de bestbetaal­de politicus van het land, gaat binnenkort fors naar beneden.
 ?? FOTO STEFAAN BEEL ??
FOTO STEFAAN BEEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium