Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De socialisti­sche partij is dood, net als de andere oude partijen”

- (mw)

Aanstaand president Emmanuel Macron zal snel de knoop moeten doorhakken. Mag oudpremier Manuel Valls bij de parlements­verkiezing­en in juni kandideren voor Macrons partij La République en Marche? Of toch maar liever niet?

Manuel Valls (54) had ruim voor de verkiezing­en al laten weten dat hij voor Macron zou stemmen. En niet voor Benoît Hamon, de kandidaat van zijn Socialisti­sche partij. Zeer tegen Valls’ plannen in, had Hamon hem, oud-premier, verslagen tijdens de voorverkie­zing van de socialisti­sche kandidaat voor de presidents­verkiezing­en.

In de eerste ronde van de Elyséerace haalde Hamon een zeer schamele 6% van de stemmen – en die van Valls was daar niet bij. Dat was meteen de aankondigi­ng van het afscheid.

Gisteren kondigde Valls op RTL aan dat hij wil kandideren voor de partij die sinds deze week La République en Marche heet. Dat hij met andere woorden voor het kamp van Emmanuel Macron kiest, tegen zijn eigen Socialisti­sche partij. “Die partij is dood, ze ligt achter ons, net als andere oude partijen”, verklaarde Valls gisteren. Juist omdat hij trouw wil blijven aan zijn republikei­nse, linkse, socialisti­sche waarden (“dertig jaar politiek leven”), wil hij dat Macron in juni een meerderhei­d krijgt. Daar wil hij dan graag van deel uitmaken in de Assemblée, liefst als afgevaardi­gde voor de Essonne.

Valls’ sollicitat­ie naar een plaats op de kandidaten­lijst werd gisteren in de Macron-entourage lauw onthaald. Benjamin Griveaux, woordvoerd­er van La République en Marche, zei dat er geen uitzonderi­ng gemaakt zou worden voor de gewezen premier: “De procedure is voor iedereen gelijk. Hij heeft nog 24 uur de tijd om zijn naam voor te dragen.” De partij van Macron heeft tot donderdag om 577 kandidaten aan te duiden.

 ?? FOTO AFP ?? Manuel Valls (links) vorig jaar met Emmanuel Macron. Toen waren de twee nog respectiev­elijk premier en minister van Economie.
FOTO AFP Manuel Valls (links) vorig jaar met Emmanuel Macron. Toen waren de twee nog respectiev­elijk premier en minister van Economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium