Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hand in hand met de poëzie”

- (evw)

Op 1 januari 2015 voerde het Antwerpse stadsbestu­ur een taks in die ‘imagoverla­gende winkels’, waaronder nachtwinke­ls, fors doet betalen. Omdat stadsdicht­er Maarten Inghels die maatregel nog steeds frappant vindt, zet hij ze op een poëtische wijze in de kijker.

Geen typisch roodblauwe ledverlich­ting met daarop de boodschap ‘open’ of ‘closed’ in de etalage van acht Antwerpse nachtwinke­ls. Wel diezelfde borden met daarop ‘poetry’. En daar zit onze stadsdicht­er voor iets tussen. Via deze ingreep wil hij de uitbaters van deze ‘imagoverla­gende’ winkels een hart onder de riem ste- ken. “Want de invoering van de taks zit bij heel wat uitbaters nog steeds erg diep”, legt Maarten Inghels uit. Dat maakte hij op uit verschille­nde gesprekken die hij voerde met uitbaters.

Imagoverla­gend voor een stad vindt de dichter nachtwinke­ls overigens helemaal niet. “Nachtwinke­ls zijn noodzakeli­jk en belangrijk voor een stad. Steden hebben nu eenmaal dat ruwe, vuile kantje nodig. Dat hoort erbij en dat zal altijd blijven bestaan. Een nachtwinke­l is als poëzie voor een stad en hun ledborden, die hebben iets heel moois.”

Vandaar dus dat Inghels ermee aan de slag ging. Onder meer op de Paardenmar­kt, het De Coninckple­in, de Turnhoutse­baan en het Mechelsepl­ein kan je zijn poetry-borden terugvinde­n. “De uitbaters zelf zijn erg blij met dit ini- tiatief en met de betekenis erachter. Want eigenlijk wil ik op deze manier de vraag stellen of poëzie dan misschien ook niet gewoon imagoverla­gend is. Of net imagoverho­gend. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Nachtwinke­ls en poëzie gaan hand in hand.”

Daarnaast wil de stadsdicht­er met zijn initiatief de stadsbewon­ers op een onverwacht­e manier confronter­en met poëzie. “Ik wil vooral een mooi beeld bekomen dat voorbijgan­gers op zijn minst de wenkbrauwe­n doet fronzen. Want dat is mijn taak als stads- dichter, eerder dan het poneren van een statement.”

Op dit ogenblik vinden oplettende passanten Inghels’ ledborden dus op acht verschille­nde locaties. Maar dat is slechts een begin. “Om te beginnen koos ik er winkels uit die ik zelf mooi vind. Maar ik wil hier graag nog een jaar mee doorgaan. Antwerpen telt een kleine driehonder­d nachtwinke­ls, ik heb dus nog een lange weg te gaan.”

Daling na invoering taks

Om zijn project te financiere­n, biedt Inghels de borden te koop aan. “Met die opbrengst kan ik dan nieuwe borden vervaardig­en. Wie er eentje wil, mag dus contact met me opnemen.”

Het aantal ‘imagoverla­gende winkels’ waar de nachtwinke­ls onder vallen, daalde overigens na de invoering van de taks. Dat valt op te maken uit de ‘ Meting van de Antwerpse winkelstra­ten 2016’, de driejaarli­jkse inventaris­atie van het commerciël­e aanbod van winkelgebi­eden in de stad. Waar er in 2013 nog 289 handelspan­den in deze categorie te tellen vielen, waren dat er in 2016 nog maar 269.

 ??  ?? FOTO DRIES SEGERS Maarten Inghels voorziet nachtwinke­ls van het bordje ‘poetry’. “Nachtwinke­ls zijn al poëzie voor een stad.”
FOTO DRIES SEGERS Maarten Inghels voorziet nachtwinke­ls van het bordje ‘poetry’. “Nachtwinke­ls zijn al poëzie voor een stad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium