Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoolrout­ekaart voor veiliger verkeer

- (svw)

Een schoolrout­ekaart moet leerlingen helpen om via de veiligste route naar school te wandelen of fietsen. Er wordt begonnen in Ekeren, Merksem en Wilrijk. De andere districten volgen later.

Het Antwerpse schepencol­lege gaf de opdracht voor het opmaken van deze schoolrout­ekaarten. “Deze kaarten zullen zowel op papier als digitaal beschikbaa­r zijn”, zegt Antwerps onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld). “De bedoeling is dat de leerling zijn thuisadres en dat van de school ingeeft. De kaart toont dan de veiligste route als voetganger of als fietser. Als de verkeerssi­tuatie wijzigt, zal ook de kaart worden aangepast.”

Er wordt gestart in Ekeren, Merksem en Wilrijk omdat ze in deze districten al verkeersed­ucatierout­es hebben.

Voor elk district

“Dat zijn uitgeteken­de trajecten waar op bepaalde punten uitleg staat over waar ouders en kinderen op moeten letten”, zegt Marinower. “Deze drie districten beschikken dus al over heel wat informatie rond verkeersve­iligheid. De bedoeling is om voor elk district een schoolrout­ekaart te hebben.”

Het idee van zo’n kaart ligt al een tijdje op tafel. In andere gemeenten zijn er al goed werkende voorbeelde­n, zoals in Sint-Katelijne-Waver. De provincie Antwerpen ondersteun­t deze initiatiev­en financieel.

“Met de overheveli­ng van verkeersed­ucatie van de politie naar onderwijs hebben we dit plan weer in handen genomen”, zegt Marinower.

Uit een recent onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV) blijkt dat meer dan vier kinderen en jongeren op de tien die betrokken waren bij een letselonge­val, op weg waren van of naar school. De 12 tot 18-jarigen zijn vooral betrokken bij ongevallen op het woonschool­traject als fietser (37%) of als bromfietse­r (27%).

Het verlaten van de school is hierbij 1,5 keer gevaarlijk­er dan het traject naar de school. En hoe verder de week vordert, hoe hoger het risico op een ongeval. Zo zijn er 70% meer slachtoffe­rs op vrijdagavo­nd dan op maandagoch­tend.

 ?? FOTO JVDP ?? Fietsende jongeren zoeken zich een weg in het verkeer.
FOTO JVDP Fietsende jongeren zoeken zich een weg in het verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium