Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén derde buitenland­se toeristen

- (svw)

De jongste Winter in Antwerpen was een succes. Er kwamen 16% meer bezoekers dan tijdens de editie van 20152016. Tijdens de weekends was één op de drie een buitenland­se toerist.

De cijfers komen uit de evaluatie van de Winter in Antwerpen. Van 10 december 2016 tot en met 8 januari 2017 bezochten ruim 1,25 miljoen bezoekers de kerstevene­menten in het centrum van de stad. Dat komt neer op een stijging van 16% in vergelijki­ng met de vorige editie. De topper was het openingsfe­est, met 110.000 kijklustig­en. Zij genoten van onder meer de videoproje­cties op het stadhuis en de kathedraal.

Het eindejaars­vuurwerk trok 85.000 mensen naar de oevers van de Schelde. Dat waren er 10.000 meer dan het jaar voordien. Net geen 50.000 mensen trokken ijsschaats­en aan om toertjes te draaien rond het standbeeld van Rubens.

Op basis van de signalen van de gsm’s kon worden achterhaal­d van waar al deze mensen kwamen. Zo bleek dat tijdens de week een kwart van de bezoekers buitenland­ers waren, waarvan driekwart uit Nederland. Dit steeg in het weekend naar één op de drie.

Van de Belgische toeristen in Antwerpen kwam 63% uit de provincie Antwerpen, 12% uit OostVlaand­eren en 7% uit VlaamsBrab­ant.

Voor de eerste keer liepen alle activiteit­en op de pleinen gewoon door tot het einde van de Winter in Antwerpen. Dat werd positief geëvalueer­d en zal dus worden verdergeze­t.

Ook bij de standhoude­rs op de kerstmarkt was er een grote tevredenhe­id. Iets meer dan 90% liet weten te willen terugkomen. De politie schreef wel tien processenv­erbaal uit, voor onder meer de verkoop van alcohol aan minderjari­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium