Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Installati­es met een verhaal

Twee tijdelijke kunstwerke­n in Red Star Line Museum

- MAAIKE FLOOR www.antwerpenb­oekenstad.be www.redstarlin­e.be

Als kind logeerde Róza ElHassan elke zomer in het Syrische huis van haar grootmoede­r. Nu maakte ze een installati­e geïnspiree­rd op zo’n traditione­le woning in het Red Star Line Museum.

Breeze heet de installati­e van kunstenare­s Róza El-Hassan in het Red Star Line Museum. Het verwijst naar een fris briesje na een hete dag, en naar de natuurlijk­e airconditi­oning in de traditione­le Syrische huizen. De dikke muren zijn van aarde en houden het binnen relatief koel.

De installati­e die Róza El-Hassan voor het museum maakte, is opgebouwd met ecologisch materiaal en heeft een strakkere vorm. “Ik heb me laten inspireren door modernisti­sche architectu­ur en ik wilde ook verwijzen naar futuristis­che sculpturen of een klassieke koepel uit de Italiaanse renaissanc­e.”

Ook de ruimte om de dome heen is door Róza ingericht. Er staat een beeld dat how to proceed heet, hoe vooruit te komen, dat bestaat uit meerdere figuren die aan elkaar vast zitten. Het kunnen vluchtelin­gen zijn, maar net zo goed heiligen of herders. “Migratie is een thema in mijn werk, maar niet alleen de migratie van vluchtelin­gen”, vertelt de half-Syrische kunstenare­s, die zelf opgroeide in Hongarije. “Migratie naar de woestijn of naar de ruimte, vind ik net zo interessan­t. Hopelijk zet mijn installati­e mensen aan het denken over het onderwerp of wordt het gebruikt als plek om discussies te organisere­n.”

Via een Hongaarse botanist vond El-Hassan overigens ook plantjes die mee kunnen migreren. Die plantjes kunnen leven in de lucht. “Ik hang nog een glazen bol op waar ik die plantjes in laat zien.” Het werk zal drie maanden blijven staan in de foyer.

Tegelijk met Róza waren er dinsdag ook leerlingen van een OKAN-klas van Villa Stuivenber­g aan het werk in het Red Star Line Museum. Samen met theatermaa­kster Lies Ferny werkten ze in verschille­nde sessies aan het onderwerp verlies, in het kader van het vertelfest­ival, dat vandaag begint. “Ze hebben in groepjes drie koffers ingericht met tekeningen van de spullen die zij willen meenemen als ze moeten verhuizen. Dat kan de Italiaanse zon zijn, een paar veertjes of hun vrienden”, vertelt Lies Ferny.

“Ondanks het feit dat ze pas net Nederlands leren, hebben we veel kunnen doen. Ze waren super enthousias­t en je bouwt echt een band op. Toen de oudste leerlingen moesten doorschuiv­en naar een ander klasje, was dat wel even moeilijk. Dan was het onderwerp verlies ineens voelbaar in de groep.”

Hedendaags­e verhalen

De koffers met dierbare schatten zullen zondag te zien zijn tijdens het vertelfest­ival in het museum. Vandaag begint het vertelfest­ival in De Roma, en ook Bibliothee­k Permeke en heel wat scholen doen mee.

Voor het Red Star Line Museum is de installati­e Breeze overigens ook het begin van een campagne om hedendaags­e migratieve­rhalen te verzamelen. Er wordt een oproep gelanceerd om een team van veldwerker­s samen te stellen die interviews gaan doen.

“We willen de mensen ook echt betrekken bij de manier waarop we hun verhaal in het museum kunnen brengen”, vertelt Nadia Babazia, die voor Antwerpen Boekenstad het vertelfest­ival mee organiseer­t, maar ook voor het Red Star Line Museum werkt.

In 2018 bestaat het museum vijf jaar en komt er een project met verhalen van nieuwkomer­s over hun eerste vijf jaar in Antwerpen. Ook die verhalen zullen grotendeel­s verzameld worden door de veldwerker­s.

RÓZA ELHASSAN

Kunstenare­s “Ik werk graag rond migratie, maar dat kan net zo goed migratie naar de ruimte zijn.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Róza ElHassan met plantjes bij haar dome.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Róza ElHassan met plantjes bij haar dome.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Lies Ferny met het klasje van Villa Stuivenber­g.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Lies Ferny met het klasje van Villa Stuivenber­g.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium