Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Acht kunstenaar­s zetten BorgerRio nu al in de verf

Op 20 mei vindt elfde editie van kleurrijk festival plaats

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

BorgerRio is in aantocht en dat zullen we geweten hebben. Opmerkzame passanten viel het misschien al op: acht kunstenaar­s namen verschille­nde etalages op de Turnhoutse­baan onder handen om de aandacht te vestigen op het festival. Borgerhout is helemaal klaar voor een nieuwe, bruisende editie.

Op twaalf etalages op de Turnhoutse­baan prijken schilderin­gen die uitbeelden wat BorgerRio voor de artiesten betekent. “We lanceerden hiervoor een oproep. Iedereen die iets met Borgerhout heeft, kon zich kandidaat stellen”, zegt districtsv­oorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a). Via deze weg worden bewoners en passanten nu al warm gemaakt voor het festival dat ook dit jaar mikt op zo’n 40.000 bezoekers.

En net zoals voorgaande edities belooft het een gevulde dag met een programma dat de Turnhoutse­baan en haar zijstraten helemaal inpalmt. “Want BorgerRio is hét moment waarop onze centrale as weer even wordt teruggegev­en aan de Borgerhout­enaars.”

Nieuw dit jaar is de lancering van een Mardi Gras, een indrukwekk­end verkleed- en paradefees­t. Want als wereldsted­en als Rio de Janeiro en Venetië er een hebben, waarom Antwerpen dan niet, zo klinkt het. Zo’n tweehonder­d groots gepluimde danseresse­n en showmannen van over de hele wereld zullen de jaarlijks terugkeren­de parade inleiden. Nadien zullen de entertaine­rs de hele dag door actes de présence ge- ven aan het hoofdpodiu­m en later op de avond het festival afsluiten met een afterparty in De Roma. “Deze Mardi Gras moet de rode lijn door het hele festival worden”, vertelt Joost Sierens van winkeliers­vereniging Boho2140.

Daarnaast zullen enkele vaste waarden opnieuw hun intrede doen op het familiefes­tival.

“Net zoals andere jaren kunnen bezoekers onze kleur- en geurrij- ke braderij ontdekken”, zegt Sierens. “Je ruikt er de hele wereld.”

Op het Moorkenspl­ein vind je dan de Mombasa Stage, die betreden zal worden door de Maghrebijn­se poprevelat­ie Abder en de muzikale bende van de Karavaan. “Want bovenal willen we ons eigen, Borgerhout­s talent in de kijker plaatsen”, vult Van Houtven aan. Sportievel­ingen kunnen te- recht op de Play-off Plaza voor tal van initiaties en een spectacula­ire show van de wereldkamp­ioen breakdance Battle Droids. De dag wordt verder ingevuld met een wereldmark­t, een rommelmark­t en de BoHo Promenade. Wie na de afterparty in De Roma nog energie overheeft, kan nog verder feesten tijdens het slotfeestj­e in de Pekfabrik.

Net zoals vorig jaar vindt BorgerRio overigens uitzonderl­ijk plaats op 20 mei en niet eind juni. “Dat komt omdat het eind juni ramadan is. En het zou zonde zijn, mocht een groot deel van onze bewoners niet kunnen deelnemen aan het festival. Volgend jaar zal BorgerRio wel weer eind juni doorgaan”, zegt Van Houtven.

Afvalberg te lijf gaan

En omdat een festival jammer genoeg altijd gepaard gaat met een grote afvalberg, wordt dit jaar extra ingezet op duurzaamhe­id. “Dat vinden we erg belangrijk en daarom schakelen we deze editie een versnellin­g hoger”, aldus Van Houtven. “Verspreid over het hele festival vind je daarom veertig afvaleilan­den, waar bezoekers hun afval gescheiden kunnen weggooien. En ook standhoude­rs worden aangestuur­d om te sorteren. Daarnaast komt er ook een kauwgom- en een peukenzuil, vinden er vier straatanim­atie-acts plaats rond het afvalthema en worden de afbreekbar­e PLA-bekers apart ingezameld.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Al twaalf etalages op de Turnhoutse­baan kregen een kleurtje aangebrach­t.
FOTO DIRK KERSTENS Al twaalf etalages op de Turnhoutse­baan kregen een kleurtje aangebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium