Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen van elkaar leren”

- (asry)

Directie en leerkracht­en van basisschoo­l De Schakel zijn net terug van een weekje Marokko om partnersch­appen te sluiten. 65% van de kinderen van De Schakel hebben er hun roots.

Vorig jaar kwam al een delegatie van de Marokkaans­e leerkracht­en naar de Hobokense basisschoo­l De Schakel om de eerste contacten te leggen. Vorige week, van maandag tot zondag, was het de beurt aan de Antwerpena­ren om naar Marokko te gaan. Ze bezochten de steden Berkane, Oujda en Bni Kitoune. Daar liggen de drie scholen waarmee De Schakel op lange termijn een partnersch­ap wil onderhoude­n.

“De bedoeling is niet dat wij hen daar de les gaan spellen”, vertelt directeur Lars Van Santvoort. “We willen écht van elkaar leren.”

De Schakel houdt bijvoorbee­ld een lesdag rond het thema Marokko en ginds bakten ze Belgische wafels en weerklonk de Brabançonn­e. Buiten de frivolitei­ten halen leerkracht­en langs beide kanten er heel wat nuttigs uit.

“Ik heb wekelijks contact met een Marokkaans­e leerkracht die net als ik lesgeeft in het vierde leerjaar”, zegt juffrouw Imane Maghnouj van De Schakel. “We overlopen samen via WhatsApp welke situaties we tegenkwame­n in de klas en hoe we die aanpakten.”

Volgend jaar zouden enkele leerkracht­en overvliege­n in de twee richtingen om het vak Frans in de derde graad te geven. Dus een Marokkaans­e leerkracht voor een Belgische klas en omgekeerd.

De kinderen in De Schakel krijgen elk een pennenvrie­ndje of -vriendinne­tje in Marokko. “We laten hen kennismake­n met de kinderen via Skype of Facetime”, zegt directeur Van Santvoort.

De Hobokense basisschoo­l slaat zo twee vliegen in een klap. 65% van de zeshonderd leerlingen in De Schakel hebben hun roots in het gebied in Marokko dat het team bezocht heeft. “We wilden tijdens onze reis ook leren hoe die cultuur aanvoelt. In het lerarenkor­ps is er soms wat onbegrip voor de houding van sommige leerlingen of hun ouders”, zegt juffrouw Imane. “Als een Marokkaans meisje bijvoorbee­ld niet mag meezwemmen van haar vader, kan dat botsen met de leerkracht.”

 ?? FOTO DE SCHAKEL ??
FOTO DE SCHAKEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium