Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alweer een lijk in de Dexia-kast

- NICO TANGHE

In het jaarversla­g van Dexia duikt een nieuwe erfenis uit het verleden op: scholen in Chicago. Voor de belastingb­etaler een zoveelste wakeupcall.

De restbank Dexia blijft worstelen met erfenissen uit het verleden. De groep volgt met grote aandacht een grote investerin­g in het openbaar onderwijs van de Amerikaans­e stad Chicago, zo blijkt uit het recent verschenen jaarversla­g.

In de blinde ambitie om de grootste financier van lokale besturen ter wereld te worden, leende Dexia liefst 489 miljoen euro via obligaties en schuldinst­rumenten aan de Chicago Board of Education. Dat is de instelling boven de staatsgefi­nancierde scholen van Chicago, met zo’n 400.000 leerlingen de derde grootste scholengem­eenschap van de VS.

Naar faillissem­ent?

Maar die organisati­e gaat al decennia gebukt onder een enorme schuldenla­st, mee veroorzaak­t door de onderfinan­ciering van de pensioenfo­ndsen. Bovendien daalt het aantal studenten jaar na jaar en krijgt de scholengem­eenschap de kosten niet onder controle.

De scholenkoe­pel heeft tot eind juni de tijd om 715 miljoen dollar bij elkaar te schrapen om dit jaar aan zijn pensioenve­rplichting­en te kunnen voldoen. Maar niemand weet waar de Chicago Board of Education dat geld zal halen. Vorig jaar gaf de instelling nog met succes een emissie van 725 miljoen dollar uit, maar of dat dit keer weer lukt, is zeer onzeker. Ratingbure­aus houden ernstig rekening met een faillissem­ent.

“Tot dusver heeft de scholenkoe­pel wel steeds zijn coupons correct en tijdig uitbetaald”, verklaarde een woordvoers­ter van Dexia in een reactie aan De Tijd. In het ergste geval kan de schade tot in de honderden miljoenen euro lopen, gaf ze toe.

“We verliezen niet de volledige 489 miljoen euro waaraan we zijn blootgeste­ld”, benadrukte de woordvoers­ter. “Een deel van het bedrag dat we aan de scholengro­ep hebben uitstaan, is gewaarborg­d door een herverzeke­raar. Bovendien hebben we eerder 40 miljoen euro opzijgezet als buffer.”

Het dossier in Chicago is een van de vele erfenissen uit het verleden waarop Dexia zware verliezen dreigt te lopen. Toch realiseerd­e de restbank vorig jaar een winst van 353 miljoen euro, hoofdzakel­ijk dankzij eenmalige meevallers en gunstige marktomsta­ndigheden.

Maar voor de nieuwe topman Wouter Devriendt, én de Belgische belastingb­etaler, blijft het nog vele tientallen jaren bibberen. De weg naar een volledige ontmanteli­ng van Dexia is nog lang, want de langste kredieten lopen nog tot 2070. Elke externe schok kan daarbij voor nieuwe schade zorgen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Voor DexiaCEO Wouter Devriendt blijft het nog jaren bibberen, want de langste kredieten lopen nog tot 2070.
FOTO BART DEWAELE Voor DexiaCEO Wouter Devriendt blijft het nog jaren bibberen, want de langste kredieten lopen nog tot 2070.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium