Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een hart voor mens en dier

- (js)

Van: Niki Caro

Met: Jessica Chastain, Johan Heldenberg­h, Daniel Brühl 126 min.

Het is echt gebeurd: Jan en Antonina Zabinski verschanst­en tijdens de Tweede Wereldoorl­og honderden Joden in de zoo van Warschau, waarvan hij directeur was. Die heldendaad verdient beter dan deze sentimente­le vertelling in al te mooi licht. De Holocaust wordt herleid tot verstopper­tje spelen in een gezellige kostuumfil­m.

Dit is niet de plek om ten overvloede onze appreciati­e uit te spreken voor het spel van Jessica Chastain of Johan Heldenberg­h, die hier zijn grootste internatio­nale film speelt sinds The Broken Circle Breakdown. Zo abominabel is de regie, zo stijf zijn de dialogen. Dat Polen en Duitsers zonder onderschei­d gebroken Engels spreken, doet de geloofwaar­digheid geen deugd.

De filmmakers hadden duidelijk door dat ze met beestjes én liefdesver­haal én Holocaust een gouden combinatie in handen hadden voor de cinemabezo­eker met een lagere pijngrens voor meligheid.

Deze sentimente­le sof hoeft overigens geen ramp te zijn voor de carrière van Heldenberg­h. In zijn klasse deed de film het behoorlijk aan de Amerikaans­e box office. Geen wonder, als je kunt uitpakken met Jessica Chastain die een leeuwenwel­pje knuffelt vlak voor de genocide losbarst.

 ?? FOTO RR ?? Jessica Chastain met twee leeuwenwel­pjes: té melig.
FOTO RR Jessica Chastain met twee leeuwenwel­pjes: té melig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium