Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Derde keer Dick, goede keer?

-

19841987 assistentb­ondscoach

Advocaat wordt na het behalen van zijn trainersdi­ploma as sistentbon­dscoach van eer st Rinus Michels en lat er L eo Beenhakker, t ot hij in 198 7 de be slissing neemt om op eigen benen te staan en hoo fdcoach w ordt bij Haarlem. “Maar op een dag k eer ik t erug bij Oranje als bondscoach.”

19901992 assistentb­ondscoach

Ondanks zijn woorden in 1987 keert Advocaat eens nog t erug als as sistent. Opnieuw v an Rinus Michels , maar die moet opkr assen nadat het EK 199 2 geen onverdeeld succes wordt.

19921994 bondscoach (1)

Terwijl Johan Cruijff de g edoodverfd­e nieuwe bonds coach is , kie st de KNVB enigszins v errassend v oor as sistent Advocaat. Hij leidt de ploeg op het WK 1994, maar dat tornooi staat bol van de incidentje­s. Opvallend: Ruud Gullit v erlaat de s electie z elfs in aanloop naar dat t ornooi omdat hij het niet eens is met de speelwijze van Advocaat. En die Gullit wordt nu assistent van Advocaat.

20022004 bondscoach (2)

Advocaat moet na het mislopen v an het WK O ranje naar het EK in P ortugal leiden. Maar dat t ornooi herinnert heel Nederland zich vooral nog door ‘de wissel’. Tegen Tsjechië haalt A dvocaat een erg s terke Arjen R obben naar de k ant voor de v erdedigend ing estelde Bo svelt. Nederland v erliest de gr eep op de match en verliest ook de match. Na het tornooi stapt Advocaat op en zijn r elatie met de KNVB, de spelers en de pers lijkt helemaal verzuurd.

2016 tweede assistent

Nogal onverwacht keert Advocaat in de herfst van 2016 terug naar de KNVB als tweede as sistent v an D anny Blind. Hij moet de erv aren gids in de t echnische staf worden. Maar na amper drie oefenwedst­rijden is hij alweer weg omdat Fenerbahçe hem een lucr atiever voorstel doet. A dvocaat hee ft een op stapclausu­le in zijn c ontract s taan. “Maar dit keer is die er niet” , benadruk te Hans Van Breukelen gis teren. Het land v oelt zich in de steek gelaten, de spelers ook. “Zij vinden het nu ook een v errassende keuze, maar z e kunnen o ver die emoties heen stappen”, zegt Van Breukelen nu.

20172018 bondscoach (3)

Advocaat krijgt nu een opdr acht op de korte t ermijn: O ranje naar het WK in Rusland leiden. Luk t dat, dan blijft hij bondscoach t ot en met het WK. Luk t dat niet, dan zal hij in november alweer weg zijn.( gegy)

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, RR ??
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium