Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met de groeten aan FC Barcelona

DANI ALVES met drie assists en goal absolute held Juventus

- BART LAGAE

Italy, 12 points. Twee jaar na de verloren finale tegen Barcelona krijgt Juventus een nieuwe kans om voor de derde keer Europacup I te winnen. Ook in de terugmatch moest Monaco de wet van de sterkste ondergaan. De wet van Dani Alves.

Eén keer in mineur in het Heizelstad­ion, in 1985, en één keer ten koste van Ajax, in 1996. Dat zijn de twee Bekers met de Grote Oren die in de prijzenkas­t van Juventus staan. Nadien speelde de Oude Dame nog vier keer de finale, maar verloor even vaak. De laatste keer in 2015, na een 3-1-nederlaag tegen Barcelona.

Op de rechtsback bij Barça speelde die avond ene Dani Alves, zonder veel twijfel de beste rechtsacht­er van zijn generatie. Hoe de Braziliaan vervolgens bij Juventus terechtkwa­m kan nog steeds geen Barcelonee­s begrijpen. Ook trainer Luis Enrique drukte zijn spijt uit. Het had iets te maken met “gebrek aan respect”, “niet nagekomen beloften” en vooral veel Zuid-Amerikaans eergevoel.

Alves beleefde zijn sportieve revanche over Barcelona in de kwartfinal­e, door ten koste van zijn ex-club door te gaan. Maar in de twee halve finale-matchen tegen Monaco bewees hij pas echt zijn waarde. Vorige week met twee chirurgisc­h aangesnede­n assists, gisteren met een nieuwe assist – ook al scoorde Mandzukic in twee tijden – en een goal, heerlijk op de slof genomen na een weggebokst­e corner.

De jonge wolven van Monaco verdienden lof omdat ze het de hele wedstrijd probeerden. Nabil Dirar was in de opwarming uitgevalle­n. Kylian Mbappé milderde tot 2-1 en kroonde zich met 18 jaar en 140 dagen tot jongste doelpunten­maker in een Champions League-halve finale. Het wedstrijde­inde werd ontsierd door een aanslag van Kamil Glik op de knie van Gonzalo Higuain.

 ?? FOTO EPA ?? Dani Alves viert zijn doelpunt.
FOTO EPA Dani Alves viert zijn doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium