Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goudhaantj­e klaar voor podiumplaa­ts

BOB JUNGELS (24) net als vorig jaar vroeg in roze trui, maar dit k eer met meer ambitie

- BRAM VANDECAPEL­LE

Geen vuurwerk op de flanken van de Etna. Dus nam Bob Jungels de roze trui over van ploegmaat Gaviria. Ook vorig jaar reed de Luxemburge­r van Quick.Step Floors vroeg in de Giro in het roze, uiteindeli­jk werd hij zesde. Een jaartje rijpheid erbij, een kilo minder, een sterkere ploeg rondom hem en twee lange tijdritten doen dromen van meer.

Drie dagen roze, beste jongere en zesde in het eindklasse­ment. Bob Jungels was vorig jaar dé openbaring van de 99ste Giro en zo misschien zelfs meer dan Marcel Kittel de toptransfe­r van Patrick Lefevere in 2016. Nu, een jaar later, rijdt Jungels opnieuw in het roze. Niet onverwacht. Nadat hij zondag al het sterkste blauwhemd was geweest in de coup van Cagliari, volgde hij op de Etna probleemlo­os de topfavorie­ten.

Op zijn 24ste is de witte jongerentr­ui niet langer genoeg voor de ambitieuze Jungels. Dat werd al duidelijk voor de Girostart in Alghero. Als kopman had hij voor alle ploegmaats en personeels­leden gepersonal­iseerde petten gekocht. Op de rechterzij­de stond Fight for Pink gedrukt.

“De eindzege in een grote ronde is nog een grote stap voor mij. Maar ik ben honderd procent klaar om een zo goed mogelijk klassement na te streven”, zegt de Luxemburge­r. “Het podium in Milaan zou meer dan een goede Giro zijn. Maar ik wil in de eerste plaats in Milaan kunnen zeggen dat ik mijzelf honderd procent heb gegeven. Blijkt dat het de zestiende plaats oplevert, dan zal ik ontgoochel­d zijn.”

Alles wijst erop dat Jungels zich niet tevreden zal hoeven te stellen met de zestiende plaats, ook al is het deelnemers­veld in de Giro twee keer zo sterk als vorig jaar. Hij is klaar voor een nieuwe grote stap. En daar hebben hij en de ploeg veel voor over. Naast drie man rond sprinter Fernando Gaviria koos Patrick Lefevere er bewust voor om met De Plus, Serry, Devenyns en Capecchi een heus klimteam rond Jungels te bouwen. De wil van de ploeg om hem bij te staan was duidelijk tijdens de podiumcere­monie. De Plus en Serry kirden van de pret toen ze hun ploegmaat in de roze trui zagen pronken. “Het wordt werkendag. Maar daarom zijn we hier. We geloven in Bob.”

Boon van Lefevere

Ook Lefevere gelooft rotsvast in de kwaliteite­n van zijn Luxemburgs­e goudhaantj­e. De ambitie om ooit nog eens een grote ronde te winnen, is bij de West-Vlaming nog steeds alive. Zijn boontje voor Jungels kiemde in de Tour van 2015.

“Bob was toen op zijn 22ste in de derde week een van de beste renners van het deelnemers­veld. Hij oogde nog heel fris, dat wijst op talent.”

Lefevere was er vervolgens als de kippen bij om Jungels los te weken en zo Uran te vervangen. Een overgang die niet zonder slag of stoot verliep. Het zorgde voor een rel tussen Lefevere en Luca Guercilena, de manager van Trek, de toenmalige ploeg van Jungels.

Guercilena besefte dat hij een toptalent kwijt was. Bij de jeugd was Jungels een veelwinnaa­r: rittenweds­trijden, Parijs-Roubaix voor beloften en vooral tijdritten.

“Tijdrijden blijft mijn sterke punt. Ik ben dan ook heel tevreden met het parcours van deze Giro. Met 70 tijdritkil­ometers kan ik tijd winnen op de klimmers. Maar ik heb ook hard gewerkt aan mijn bergop rijden.”

Net als vorig jaar trok Jungels in de voorbereid­ing twee weken op hoogtestag­e naar de Sierra Nevada. Een van de werkpunten was het gewicht. Vorig jaar woog hij bij de start 70 kilogram. Dit jaar begon hij met een kilogram minder.

“Een superklimm­er zal ik nooit zijn, maar die kilo minder moet het tijdverlie­s op de pure klimmers als Quintana kleiner maken. En ik heb er wel voor gezorgd dat mijn power intact gebleven is.”

De voorbije weken sijpelde bij ons al door dat zijn trainingsw­aarden bergop er flink vooruit op zijn gegaan.

Jungels is ook een karakterma­n. Hij lijkt qua persoonlij­kheid veel op zijn jeugdvrien­d Jasper Stuyven: zelfvertro­uwen en branie in overvloed. Op zijn 22ste besloot hij Luxemburg

voor Zwitserlan­d te verlaten. Om meer te kunnen klimmen, maar ook om de trainingsg­roep van de dolende Schleckbro­ers te verlaten. Ook op het vlak van koershoudi­ng heeft Jungels progressie gemaakt.

“Vorig jaar koerste ik te impulsief. Ik rijd nu veel zuiniger. Ik ben matuurder geworden. Wat dit zal geven? See

you in Milano.”

 ??  ?? Bob Jungels geniet van zijn roze status.
Bob Jungels geniet van zijn roze status.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium