Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wederzijds respect

- DOOR HUGO COOREVITS

Geen coureur lijkt nog veilig op de straat. Zelfs niet in Beausoleil, de poort van het mondaine Monaco, waar de jetset van de wereld aan Le Vieux Port pleistert en overdag met de auto stilstaat. Gisteren was het de beurt aan Chris Froome om van de sokken te worden gereden. De chauffeur pleegde vluchtmisd­rijf. Triest nieuws.

Michele Scarponi is nog maar net in Filottrano begraven nadat hij – trainend voor deze Giro – het slachtoffe­r was geworden van een verkeerson­geluk. Yoann Offredo werd vorige week aan de neus geopereerd, het gevolg van een woesteling die hem op training in de groene rand van Parijs bewerkte met een bat. Zondagmorg­en reed een op drugs en alcohol positief testende Spaanse bestuurste­r in Oliva in op een groep van zes trainende triatleten. Twee overleefde­n de vreselijke klap niet, drie raakten zwaargewon­d. En dat in een land waar de fietspaden nog grotendeel­s moeten worden uitgevonde­n.

De lijst van topsporter­s en toerfietse­rs die van de weg gemaaid worden of het slachtoffe­r zijn van verkeersag­ressie wordt week na week langer. Dit probleem heeft niets met sport te maken, maar alles met de maatschapp­ij waarin we leven. Het is ook geen typisch Europees probleem. De problemati­ek stelt zich overal ter wereld. In Australië spoot een chauffeur, raampje naar beneden, zelfs chemicalië­n naar de trainende triatlete Anthea Stacey. Allemaal voorbeelde­n van opgefokte bestuurder­s die denken dat de straat alleen hun territoriu­m is en dat ze het recht in eigen handen moeten nemen. Oog om oog, tand om tand.

Zo werkt het helemaal niet. Het draait om wederzijds respect, om verdraagza­amheid. Triatleten, marathonlo­pers en coureurs zijn gedoemd om op de openbare weg te trainen. Renners (groot en klein) én recreanten moeten beseffen dat ze midden de leefwereld van elke dag hun hobby uitoefenen. Dan gelden de verkeersre­gels evenveel voor hen als voor u en mij. Dat een licht ontvlambar­e chauffeur als tegenreact­ie zijn voertuig als stootwapen gebruikt, is simpelweg moorddadig. Pure waanzin. Valverde sprong gisteren Froome bij. De Spanjaard riep om hoge straffen voor zij die niets geven om het leven van een zwakke weggebruik­er en medemens. Wat de drievoudig­e Tourwinnaa­r gisteren overkwam, kan morgen iedereen overkomen, ook u en mij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium