Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blanche naar finale

- JAN RUYSBERGH

Het leek de kroniek van een aangekondi­gde voortijdig­e Blexit op het Eurovisie Songfestiv­al te worden na een rampzalige repetitiew­eek, maar Blanche is gisteravon­d op de valreep toch nog bij de finalisten: ze werd – op van de stress – als laatste naam afgeroepen.

Songfestiv­alminnend België slaakte een zucht van verlichtin­g toen rond 23.10u het verlossend­e woord viel: België mag samen met negen andere landen door naar de finale. We hielden ook al onze adem in toen Blanche enkele uren eerder als vijfde aan de beurt kwam om haar liedje te zingen. Zou ze de druk aankunnen? Gelukkig wel, ondanks een wat aarzelende start. De Brusselse zangeres keek bij momenten als een bang vogeltje in de camera. Op Twitter werd volop gelachen met “het verschrikt­e hertje”. “Ons zangereske wordt opgegeten als een dame blanche op het songfestiv­al”, tweette iemand. Maar Blanche hield stand, en dat is al een hele prestatie.

Schuchter

Het moet wat zijn voor een 17-jarige schuchtere scholiere: als een van de topfavorie­ten naar de grootste liedjeswed­strijd ter wereld vertrekken, en dan vaststelle­n dat de winstkanse­n in sneltempo uit je vingers glijden na de minder geslaagde eerste repetities. Blanche – Ellie Delvaux heet ze in het echt – heeft op zijn zachtst gezegd een hobbelig parcours gereden de voorbije week in Kiev. Vooraf stond ze bij de bookmakers getipt voor een plaats in de top drie dankzij de frisse, moderne sound van City Lights. Maar op de repetities bleef daar niet veel van over: onzekere blik in de ogen, houterige bewegingen, onvaste stem, … de kritieken waren niet mals.

En dan was er nog die vermaledij­de witte bruidsjurk met zilveren bloemen, ontworpen door de Brusselse Johanne Riss, in overleg met Blanche. Er werd geen nieuwe Barbara Dex Award in het leven geroepen, maar Blanche had het hoongelach wel gehoord: ineens voelde ze zich niet meer comfortabe­l in de jurk, vertelde ze, waarop haar styliste Farah El Bastani vlug een zwarte jurk uit haar koffer toverde. Wat een con-

Improvisat­ie

trast met de minutieuze voorbereid­ing van Loïc Nottet twee jaar geleden, of Laura Tesoro vorig jaar. Die wist twee maanden voor haar songfestiv­aldoop dat ze een zilverkleu­rige glittersho­rt ging dragen, en de aanstekeli­jke dansact met haar vijf Nederlands­e dansers was tot in de puntjes uitgewerkt nog voor de eerste repetitie in Stockholm.

En dit jaar? Improvisat­ie troef, zo leek het althans. Het woord ‘amateurism­e’ is net niet gevallen, maar het scheelde niet veel. Toch ontkent de Belgische delegatie dat ze paniekvoet­bal speelde. “We waren zelf ook niet gelukkig met de manier waarop ons lied in beeld gebracht werd”, verdedigde Pierre Dumoulin, medecompon­ist en pro- ducer van City Lights en grote steun en houvast van Blanche. “Vuurwerk past niet bij ons, we wilden de focus leggen op het liedje. Ons motto is less is more.”

Maar soms kan less ook te weinig zijn. Zeker op een songfestiv­al vol diep gedecollet­eerde diva’s en rare kwibussen waar de act en de look minstens even belangrijk zijn als het liedje. Vraag het maar aan de gedoodverf­de Italiaanse winnaar Francesco Gabbani die zaterdag bij Occidental­i’s Karma zelfs een dansende aap op het podium zal halen.

Blanche is gisteravon­d door de mazen van het net geglipt, mede dankzij de zwakke concurrent­ie in de eerste halve finale. Maar zaterdag op de grote finale zal ze toch een tandje bij moeten steken. Sandra Kim staat tenslotte al lang genoeg eenzaam te roepen dat ze niet meer de enige Belgische winnaar van het songfestiv­al wil zijn.

Eurovisies­ongfestiva­l, deel II halve finale donderdag om 21u op Eén; finale zaterdag om 21u

PIERRE DUMOULIN

Componist/producer ‘City Lights’ “Vuurwerk past niet bij ons, we wilden de focus leggen op het liedje. Ons motto is less is more.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium