Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rik Torfs volgt zichzelf niet op als rector KU Leuven

Socioloog Luc Sels klopt bekende kerkjurist met miniem verschil van 48 stemmen

- SILKE REMMERY JENS VANCAENEGH­EM

Hij leek ongenaakba­ar, maar Rik Torfs (60) moest onverwacht toch de duimen leggen voor zijn uitdager Luc Sels (50). Na vier jaar dienst als rector aan de KU Leuven moet de kerkjurist plaats ruimen voor de arbeidssoc­ioloog. De grootste universite­it van het land kiest daarmee voor een radicale stijlbreuk. Al moet Sels het met amper 48 stemmen meer stellen dan Torfs.

Rik Torfs leek de voorbije maanden met de vingers in de neus een tweede termijn als rector te kunnen aanvatten. Het resultaat van de rectorverk­iezingen aan de KU Leuven kwam gisteravon­d dan ook als een verrassing van formaat. Want het is de arbeidssoc­ioloog Luc Sels die vanaf 1 augustus 2017 de grootste universite­it van het land zal leiden.

Primeur: zittende rector verslagen

Het is de eerste keer in de geschieden­is van de universite­it dat een zittende rector wordt verslagen door een tegenkandi­daat. Een overwinnin­g met het kleinste verschil, dat wel. Want Sels haalde amper 48 stemmen meer dan de zittende rector. Sels mocht 50,58% van de stemmen achter zijn naam zetten, terwijl Torfs het met 48,35% moest stellen. 23 stemmen (of 1,07%) waren blanco.

“Ik besef dat de afstand niet reusachtig is”, reageerde Sels vlak na de verkiezing via Twitter. “Maar ik zal mij enorm inspannen om ervoor te zorgen dat de rangen gesloten geraken en dat er een draagvlak gecreëerd wordt.” Geen overbodige luxe, want die rangen waren de voorbije tijd verstoord geraakt. Vriend en vijand roemen kerkjurist

Torfs voor zijn verwezenli­jkingen, maar zijn stijl zette bij tegenstand­ers kwaad bloed.

Zoals Luc Sels het verwoordde in onze zusterkran­t De Standaard: “Hij is een eloquent en erudiet man, maar wil over alles zijn zeg doen in de media: van vrijhandel­sakkoorden tot de hervorming van het secundair onderwijs. Terwijl we de sterke expertise van onze mensen veel

meer zouden moeten uitspelen.”

De verkiezing van Sels lijkt daarom in de eerste plaats de keuze voor een nieuwe stijl. Niet de excentriek­e, mediatieke stijl van Torfs. Maar eerder de berekende stijl van Sels. Een man die bekendstaa­t als bruggenbou­wer en goede manager. Niet als iemand die met grote uitspraken in de media het voortouw wil nemen. “Ik wens Luc Sels veel succes met zijn project en zijn aanpak van de dingen”, reageerde Torfs gelaten.

Zwevende kiezers

Volgens de tegenstand­er van Torfs hebben de intriges van de voorbije dagen zwevende kiezers op het nippertje richting Luc Sels gestuwd. De decaan van de faculteit Economie diende vorige vrijdag nog een klacht in bij de kiescommis­sie voor in zijn ogen ongeoorloo­fde mails van rectorale medewerker­s. Enkele dagen later stuurde Herman Daems, de voorzitter van de kiescommis­sie, enkel een brief van Torfs rond in de universite­it en geen van Sels.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS,
DIETER TELEMANS ?? Links: Rik Torfs. Rechts: Luc Sels
FOTO'S PHOTO NEWS, DIETER TELEMANS Links: Rik Torfs. Rechts: Luc Sels

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium